Váratlan helyen csap le klímaválság: rosszabb ízű és drágább lehet majd a sör
Friss tanulmány szerint a komlónak minőségi és mennyiségi problémákkal kell szembesülnie.
2050-re 4-18 százalékos visszaeséssel számolnak a komlótermesztés kapcsán, hacsak nem adaptálódnak a termesztők. Ezen felül pedig a komlóban található alfasav 20-31 százalékos csökkenésére is számítanak, amely pedig jelentősen meghatározza a sör ízét – derül ki egy Natural Communications-ben megjelent tanulmányból, amelyet a Guardian idéz.
Ennek eredményeként rosszabb ízű és drágább is lehet majd a sör.
A kutatók összehasoonlították az 1971-1994 és az 1995-2018 közötti időszakok terméshozamát, és azt látták, hektáronként átlagosan 13-27 mázsával kevesebb termett. Szlovéniában és Németországban 9,5 és 19,1 százalék közötti visszaesést tapasztaltak, az alfasav pedig mindenhol csökkent a termésben.
A komló alapvetően mérsékelt égövi növény, leginkább nagy sörtermelő országokban termesztik nagyobb területeken. A termelők egyrésze próbál minél magasabbra menekülni vagy máshogy felvenni a harcot, ugyanakkor az utóbbi időben az energiaárak megnövekedése is látszik a sörök fogyasztói árain.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Markus Spiske/Pexels)