Alapjaiban változtatja meg a külkereskedelmet a karbon vám

A 2023-ban életbe lépő illeték elsősorban az EU-n kívüli, magas károsanyag-kibocsátású termékek importját nehezíti, és egyszerre klímavédő intézkedés is – derül ki a Jazzy Business Class műsorából. 

2023. október 3., 15:15

Szerző:

A karbon vám lényege az Európai Unió területén kívülről érkező, magas károsanyag-kibocsátású termékeket gyakorlatilag megadóztassa. Az EU-s intézkedés valójában nem vámrendszert vezet be, hanem a környezet számára káros hatásokkal rendelkező termékek behozatalát teszi drágábbá – derül ki a Jazzy Rádió Business Class műsorából. Barta Bence az Andersen Adótanácsadó Zrt igazgatója azt mondja, hogy a karbon vámra vonatkozó átmeneti időszak 2023. október 1-jével elindult. Érzékenyítő szakaszban vagyunk, amikor az unió rászoktatja az embereket erre a rendszerre. 

Az importőröknek minden évben be kell majd jelenteniük  az EU-ba importált áruk mennyiségét és a beágyazott üvegházhatású gázok mennyiségét. Az első három évben csak bevallási kötelezettsége van a kereskedőknek, és ez idő alatt karbon tanusítványt is kell szerezniük. A karbon vám eredetileg 5 termékkörre vonatkozik, a vas és acél termékekre, az alumíniumtermékekre, a műtrágyákra, a cementre és a villamos energiára. „Ha ilyen terméket hozunk be az EU-ba, akkor vonatkozik ránk a karbon vám rendszere, ilyen pl egy csavar”– mondja Barta Bence. A műtrágyán és műanyag termékeken keresztül az élelmiszeriparra is hatással lesz a karbon vám.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy oldalán:

 

(Fotó: Alexas Fotos via Pixabay)