Úszó robot a vérrögök ellen

A miniatűr robot a megfelelő helyre úszik, majd a vérrög közelébe érve vérhígítót bocsájt ki magából.
 

2022. január 14., 07:22

Szerző:

A vérrög-képződés az egyik legveszélyesebb a szív- és érrendszeri betegségek között, gyakran életmentő műtétre van szükség miatta. A betegség gyógyításában új távlatokat nyithat egy dugóhúzó alakú propellerrel ellátott mikrorobot.

A szerkezetet a hongkongi kínai egyetemen fejlesztette ki Li Zhang csapata, és hajtóművét az E.coli baktérium „farka” ihlette.

A robot feladata, hogy az emberi erekben úszva a megfelelő helyre szállítsa a vérrög-oldó gyógyszereket.

A kínai kutatók a laboratóriumi tesztek során egy sertésvérrel teli szintetikus érbe vezették be a robotot, és megállapították, hogy közel ötször olyan jól működik a vérrög-oldó, mintha a hagyományos módon adagolnák. A New Scientist-nek nyilatkozó Zhan szerint ezzel a módszerrel nemcsak gyógyszereket lehet bevinni az erekbe, hanem őssejteken alapuló terápiákat is végezhetnek, vagy pedig rákos sejteket is elpusztíthatnak lokalizált melegítéssel.

A kutatók mágneseket használtak, hogy forgassák a mikrorobot kerekét, és hogy végigvigyék az érben. Hogy követhessék és irányítsák, a tudóscsoport a Doppler-követést alkalmazta, felfogták a vérsejtek hanghullámait és mérték a visszaverődéseket. Ezután egy számítógép feltérképezte a frekvencia-eltéréseket, mint ahogyan egy mentőautó szirénájának hangmagassága változik menet közben, és ennek alapján határozták meg a robot mozgását.

Miután a gép elérte a vérrögöt, az egyik leggyakrabban alkalmazott vérhígítót, a tPA-t bocsátotta ki magából.

A kutatók úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel hatékonyabban lehet a vérrögöket feloldani, és csökkenthető annak veszélye, hogy olyan repedések keletkezzenek, amelyek a lefelé áramlást akadályoznák. Ez a kockázat ugyanis fennáll az egyszerű gyógyszeres vagy a katéteres kezelésnél.

Bár a robot bebizonyította, hogy képes felfelé és lefelé, valamint különböző erősségű áramlatokban mozogni, egyelőre nem tudni, hogy miként működik majd az ember test sokféle környezetében, és azt sem, hogy milyen típusú vérrögöket tud a legsikeresebben feloldani.

Zhang szerint valószínűleg a rövidebb erekben lesz a leghasznosabb, a testen belül mmegtett hosszabb utakra egyelőre nem alkalmas. Mindazonáltal a közeljövőben már olyan körülmények között fognak a robottal kísérletezni, amelyek jobban hasonlítanak az emberi szervezetre.

(Kiemelt kép: Shutterstock)