Üstökös okozhatott klímaváltozást

Egy aszteroida vagy üstökös becsapódása válthatta ki a tizenháromezer éve bekövetkezett hirtelen klímaváltozást a Földön. A becsapódás hatása drámai klímaváltozástokozott a Földön, messzeható hatása volt a növény- és állatvilágra: a klíma hirtelen hűvösebbre és szárazabbra változott. A feltételezett égitest a mai Kanadában, Québec területén csapódhatott be.

2013. szeptember 4., 06:01

A hirtelen hőmérsékletcsökkenés és szárazság következtében sok nagy szárazföldi állat kihalt, Észak-Amerikában például az óriáslajhár, a masztodon, a teve és a smilodon (amerikai kardfogú tigris). Az addig vadászatból élő észak-amerikai népeknek ekkor vissza kellett térniük a gyűjtögetéshez és a növénytermesztéshez, írja az MTI.

Régóta ismert ennek a klímaváltozásnak a ténye, de az okáról vita folyik. A kutatók megolvadt kőzetgolyókkal támasztják alá elméletüket, amelyek üstökös vagy meteorit becsapódásakor jöttek létre. Ezeket a golyókat New Jersey és Pennsylvania államokban, kőzetrétegekben találták, amelyek a korai driász korban keletkeztek. Elemzések szerint a golyócskák kémiai összetétele megegyezik a québeci kőzettel.

A becsapódáskor keletkezett krátert egyelőre nem találták meg. Az új tézis ellentmond a kutatók körében sokáig uralkodó elméletnek, ami szerint a klímaváltozás kiváltó oka egy észak-amerikai jégtábla széttörése volt. Ezáltal ugyanis annyi mennyiségű édesvíz áramlott az Atlanti-óceánba, hogy leállt egy trópusokról érkező, meleg vizű tengeri áramlat és emiatt alakult ki a hűvösebb és szárazabb klíma.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.