Űrfolyót észleltek a Titánon

Több mint négyszáz kilométer hosszú folyót fedeztek föl a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon. A nemzetközi Cassini misszió kutatócsoportja úgy véli, hogy a szeptember 26-án készített felvételen látható folyó szénhidrogéneket tartalmaz. Az afrikai Nílus folyó miniatűr másaként is emlegetett folyómeder keresztezi a Titán északi-sarki zónáját és a Kraken Mare-be, a hold három nagy tengerének egyikébe torkollik.

2012. december 13., 18:22

Szerző:

Régóta ismert tény, hogy a Titán felszínét tengerek borítják, de a folyó felfedezése újdonságnak számít. A kutatók feltételezik, hogy a mederben folyékony anyag található, mert a felvételen az egész meder sötétnek látszik, a nagyfelbontású radarképek pedig arra utalnak, hogy a meder felszíne sima, folyadék tölti ki, írja az

Index.

A Titán az egyetlen, általunk ismert égitest, aminek folyadék található a felszínén. Míg a Föld hidrológiája a vízre épül, a Titáné azonban a szénhidrogénekre, például az etánra és a metánra. A Cassini 2010-es felvételei világítottak rá, hogy a vizsgált régiók esőzés idején elsötétültek. A vizuális és infravörös spektrométerrel végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a Titán délnyugati részét folyékony etán borítja.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.