Újabb üstökös száguld a Nap felé

December 22-én, vasárnap közelíti meg legjobban a napot az ISON üstökös utáni másik látványosság, a Lovejoy kométa.

2013. december 20., 06:01

Bár az év legjobban várt kométája kétségtelenül a Napba halt ISON volt, a Lovejoy sem lesz egy utolsó látvány: ideális körülmények között szabad szemmel is látható lesz az év végéig, írja a

Stop.

A mostani C/2013 R1 katalógusszámú, felfedezője – Terry Lovejoy – vezetéknevével kiegészített üstökös nem azonos a C/2011 W3 Lovejoy üstökössel. Utóbbit 2011-ben, előbbit 2013-ban fedezte fel az ausztrál csillagász, az első Lovejoy 2011 decemberében olyan közel haladt el központi csillagunk mellett, hogy megmártózott a koronában, de a szakemberek nagy meglepetésére egyben maradt.

A mostani Lovejoy – a C/2013 R1 – elliptikus pályájú égitest, a számítások szerint 346 évenként egyszer kerüli meg a Napot, így a mostani randevú után legközelebb 2359-ben fog ismét látványossággá válni a földieknek.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.