Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

A Francia Természettudományi Akadémia külső tagjává választották Karikó Katalint.

2022. január 14., 11:32

Szerző:

A Francia Természettudományi Akadémia külső tagjává választották Karikó Katalint, akinek odaítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint Karikó Katalin mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremóniát június 14-én tartják Párizsban, az Institut de France kupolája alatt. A francia tudományos testület alapszabálya szerint a külső tagok hozzájárulnak az akadémia nemzetközi hírnevéhez, számuk nem haladhatja meg a százötvenet.

Ősszel az SZTE kutatóprofesszorának ítélték oda a Francia Természettudományi Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásaiért. A Camurus Lipidkutatási Alapítvány méltatása szerint Karikó Katalin

„úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését”.

A biokémikus eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

Az elismeréssel – melyet április 24-én adnak át a svédországi Lundban – 500 ezer svéd korona (17,3 millió forint) támogatás jár Karikó Katalin kutatómunkájának folytatásához. A díjátadóhoz kapcsolódva tudományos szimpóziumot is szerveznek.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány egyik létrehozója a Lundi Egyetem, amely az SZTE-vel tagja az egészségmegőrzéssel és a gyógyítással foglalkozó, hároméves nemzetközi oktatásfejlesztési programot megvalósító EUGLOH-hálózatnak – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021.12.17.: Karikó Katalin a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2021. december 17-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)