Húsz év után ismét emelkedett a tbc-s betegek száma

Moldovában és Ukrajnában megjelent a gyógyszereknek ellenálló tuberkulózis, a terjedés oka a koronavírus.

2023. június 15., 08:11

Szerző:

Húsz év óta először emelkedett tbc-s betegek száma – írta a tudas.hu, hozzátéve, hogy évente világszerte mintegy 10 millió felnőtt és gyermek betegszik meg tbc-ben, és 1,6 millió ember hal bele a kórba.

A betegséget a Covid-19 átmenetileg kiszorította a toplistáról az utóbbi években, a világjárvány és a lezárás azzal járt, hogy a szokásosnál kevesebb embert diagnosztizáltak és kezeltek tbc-vel. Ez azonban újra felhozta az ugrásra, azaz terjedésre készen álló fenyegetést.

Idén márciusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy az európai régióban megnőtt a tbc okozta halálozások száma. Ez húsz év óta az első alkalom, hogy a tbc-s megbetegedések száma emelkedett, ami aggodalomra ad okot a betegség 2035-ig történő felszámolására kitűzött globális cél megvalósíthatóságával kapcsolatban.

Különösen aggasztó fejlemény a gyógyszerrezisztens tuberkulózis megjelenése, különösen olyan országokban, mint Moldova és Ukrajna – írja a portál. Az első vonalbeli antibiotikumok ilyen esetekben nem hatnak, és a betegeknek ezek helyett adott gyógyszerek súlyos mellékhatásokkal járhatnak. Ráadásul a betegség gyógyszerrezisztens formáinak teljes kezelése 18 hónapig is eltarthat.

(Képünk illusztráció. MTI / Újvári Sándor)