Több millió nő és gyerek van veszélyben az egyre több e-hulladék miatt

A WHO jelentésben reagált a súlyos egészségügyi problémára. 

2021. június 16., 11:04

Szerző:

Több millió ember élete, különösen a gyermekeké van veszélyben a folyamatosan növekvő nagy mennyiségű elektronikai hulladékok miatt, erre figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentésében. Marie-Noel Brune Drisse a dokumentum vezető szerzője azt mondta, hogy egyre súlyosabb a helyzet, mert sok helyen nem megfelelően kezelik az e-hulladékokat, és nem egészségügyi problémaként kezelik. A szakértő becslése szerint világszerte 53,6 millió tonna keletkezett ezekből 2019-ben. 2014-ben még 21 százalékkal volt alacsonyabb ez a szám.

Az elektronikai hulladékok közé tartoznak például a régi számítógépek, televíziók, faxok és telefonok. Azért válogatják őket, mert értékes fémeket, a többi között aranyat, rezet tartalmaznak, ugyanakkor mérgező anyagokat is, úgy mint ólmot, higanyt, valamint nikkelt is – írta az MTI.

A WHO azt is közölte, hogy világszerte 13 millió nő él abból, hogy újrahasznosítható anyagokat után kutatva válogatja a szemetet. Ez azért veszélyes, mert gyakorlatilag munkavégzés közben érintkeznek ezekkel a méreganyagokkal, amelyeknek súlyos egészségkárosító hatásuk van. Ráadásul ezeket a munkákat gyermekekkel is végeztetik, mert a kis kezeikkel sokkal gyorsabban tudják kiválogatni a hasznos részeket. Rájuk még nagyobb veszélyt jelentenek a káros anyagok, mert a fejlődő szervezetükbe bejutva súlyos elváltozásokat okozhatnak. 

(Kiemelt kép: Gyermek dolgozik egy elektronikai hulladékot szétszerelő telepen a ghánai Accrában, 2015. április 9-én. Fotó: DPA /AFP / Kay Nietfeld)