Több hal fogyasztása növeli a jó koleszterin szintjét
Finn kutatók szerint aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Régóta vélik úgy, hogy a halfogyasztás egészséges, és akinek magasabb a HDL-szintje, annál általában kisebb az esélye, hogy szív- és érrendszeri betegsége alakul ki. Azt azonban nem tárták még fel teljesen, hogy a halban található hasznos tápanyagok miként hatnak az emberi szervezetre.
A Kelet-finnországi Egyetem közleménye szerint az új kutatás megállapította, hogy több hal fogyasztása növeli a vérben a nagy HDL-részecskék számát, melyek a vérerek belső falából elszállítják a felesleges koleszterint, ezzel csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát – olvasható a Híradó.hu honlapon.
A kutatásban 131 középkorú, a szívbetegség kockázatával élő önkéntes vett részt. Jelentkeztek már náluk az úgynevezett metabolikus szindróma jelei: a vércukor anyagcseréjének zavara, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírösszetétel és az elhízás. Azt kérték a résztvevőktől, jegyezzék fel, mit esznek. A kutatás kezdetén és három hónap elteltével is vérvizsgálatot végeztek náluk. Megfigyelték, hogy a nagy HDL-zsírcseppek száma azoknak a vérében növekedett, akiknek legalább heti háromszor-négyszer került a tányérjára egy-egy adag hal.
A fogyasztott hal zsíros fajta volt: lazac, szivárványos pisztráng, hering és törpemaréna. Elkészítésükhöz nem használtak sem vajat, sem tejszínt. „Akinek rendben van a vérzsírszintje, az se gondolja, hogy felesleges az étrendjével törődnie. A dolog ennél bonyolultabb. A növényi zsírok és a hal fogyasztása minden esetben előnyös” – magyarázta Maria Lankinen, a kutatócsoport tagja.
A kutatók az étrend szerepét hangsúlyozták a teljes koleszterinszint, és a „rossz koleszterin”, vagyis az LDL szintjének csökkentésében is. Tanulmányuk a PLOS ONE tudományos lapban jelent meg.