Több hal fogyasztása növeli a jó koleszterin szintjét

Finn kutatók szerint aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

2014. március 12., 09:22

Régóta vélik úgy, hogy a halfogyasztás egészséges, és akinek magasabb a HDL-szintje, annál általában kisebb az esélye, hogy szív- és érrendszeri betegsége alakul ki. Azt azonban nem tárták még fel teljesen, hogy a halban található hasznos tápanyagok miként hatnak az emberi szervezetre.

A Kelet-finnországi Egyetem közleménye szerint az új kutatás megállapította, hogy több hal fogyasztása növeli a vérben a nagy HDL-részecskék számát, melyek a vérerek belső falából elszállítják a felesleges koleszterint, ezzel csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát – olvasható a Híradó.hu honlapon.

A kutatásban 131 középkorú, a szívbetegség kockázatával élő önkéntes vett részt. Jelentkeztek már náluk az úgynevezett metabolikus szindróma jelei: a vércukor anyagcseréjének zavara, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírösszetétel és az elhízás. Azt kérték a résztvevőktől, jegyezzék fel, mit esznek. A kutatás kezdetén és három hónap elteltével is vérvizsgálatot végeztek náluk. Megfigyelték, hogy a nagy HDL-zsírcseppek száma azoknak a vérében növekedett, akiknek legalább heti háromszor-négyszer került a tányérjára egy-egy adag hal.

A fogyasztott hal zsíros fajta volt: lazac, szivárványos pisztráng, hering és törpemaréna. Elkészítésükhöz nem használtak sem vajat, sem tejszínt. „Akinek rendben van a vérzsírszintje, az se gondolja, hogy felesleges az étrendjével törődnie. A dolog ennél bonyolultabb. A növényi zsírok és a hal fogyasztása minden esetben előnyös” – magyarázta Maria Lankinen, a kutatócsoport tagja.

A kutatók az étrend szerepét hangsúlyozták a teljes koleszterinszint, és a „rossz koleszterin”, vagyis az LDL szintjének csökkentésében is. Tanulmányuk a PLOS ONE tudományos lapban jelent meg.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.