Titkolják: nem élte túl az utazást a rakéta utasa

Hírügynökségi jelentések szerint valamikor szeptemberben kudarccal végződhetett egy indítás Iránból. Egy rhesusmajmot szerettek volna az űrbe küldeni.

2011. október 15., 08:11

Az iráni hivatalos szervek „természetesen” nem közöltek semmiféle részletet az űrkísérletről. Az információ, miszerint egy Kavoshgar-5 jelzésű rakétával egy élő rhesusmajmot (rhesus makákót) indítottak, az AFP hírügynökség szerint az iráni tudományos miniszter helyettesétől származik. Ugyanő mondta, hogy a start nem kapott nyilvánosságot, mivel a kitűzött célokat nem sikerült elérni. Ebből arra lehet következtetni, hogy az 120 km magas, 20 perces űrugrásra küldött állat nem élte túl az utazást – írja az

Űrvilág portál.

Korábban ismert volt, hogy az iráni űrprogram következő lépéseként egy majmot indítanának. Ezt februárban jelentette be maga az iráni elnök, majd márciusban az erre a feladatra épített kapszula egy példánya – még élő utas nélkül – Kavoshgar-4 rakétával el is indult Iránból. Nem Föld körüli pályára állt űreszközről, hanem egy űrugrásról volt szó. Még a szeptemberi kudarc előtt nyilatkozva, az Iráni Űrügynökség vezetője öt majom repülésre való felkészítéséről beszélt. A sikertelenül végződött kísérlet feltehetően visszaveti az ázsiai ország ambiciózus űrterveinek megvalósítását. A cél ugyanis idővel embert juttatni a világűrbe (talán 2020-ig), majd a Holdra is (2025-ig). Egyelőre nem jelöltek ki újabb időpontot a következő majomindítási kísérletre.

Az elmúlt időszakban Irán a hordozórakéta-fejlesztések terén ért el eredményeket. Júniusban a második iráni űreszközt, a Rasad-1 földmegfigyelő műholdat Safir rakétával állították pályára. Tavaly Kavoshgar-3 rakéta hátán utaztak élőlények (egy patkány, két teknős, férgek) egy űrugrásra. Nyugati megfigyelők szerint az iráni űrprogram veszélyes, hiszen a rakéták esetleg katonai célra is átalakíthatók és felhasználhatók. Iránban cáfolják, hogy ilyesmire készülnének.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.