Szomorú látvány: darabjaira hullik a Titanic

Egyre rosszabb állapotban van a 112 éve elsüllyedt Titanic. 

2024. szeptember 6., 11:13

Szerző:

A Titanic roncsáról készült legújabb képek tanúsága szerint az elsüllyed hajó maradványai egyre rosszabb állapotban vannak az Atlanti-óceán mélyén. Azonban van jó hír is, ugyanis az expedíció során egy régóta elveszett műtárgy nyomára bukkantak a kutatók – írja az IFLScience.

Szomorú látvány 

Az RMS Titanic elnevezésű atlantai cég kizárólagos joggal rendelkezik a hajóroncs feltárásával kapcsolatban, a közelmúltban pedig egy 20 napos expedícióra indultak a hajóhoz, melyben során több mint 2 millió képet készítettek. Ezek a valaha készült legnagyobb felbontású felvételek, melyek valaha készültek az óceán mélyén szunnyadó roncsról. A képek azonban szomorú dolgot mutatnak a hajóról, ugyanis arról tanúskodnak, hogy a hajó orránál lévő korlát jelentős része meghajlott és le is tört. 

Jó hír is van 

A kamerák azonban lencsevégre kapták a  Versailles-i Diana által ihletett bronzszobrot is, amelyet utoljára 1986-ban láttak, és amiről a legtöbb szakértő úgy vélte, elveszett vagy megsemmisült. A szobrot eredetileg a Titanic első osztályú társalgójában helyezték el, a műalkotás pedig a jelenleg a Louvre gyűjteményét képező ereklye másolata volt. Az RMS Titanic Inc. gyűjteményi igazgatója, Tomasina Ray egyébként elmondta, a Diana szobor felfedezése nagyon izgalmas pillanat volt, ugyanakkor hozzátette, szomorúak a korlát elvesztése és a bomlás egyéb bizonyítékai miatt 

Ezek csak megerősítik elkötelezettségünket a Titanic örökségének megőrzése iránt 

– magarázta Ray. 

Rengeteg tárgyat hoztak már fel 

Mint ismert a Titanic 1912. április 15-én süllyedt el az Atlanti-óceán fagyos vizében, miután az első útja során – amikor is Southamptonból New Yorkba tartott – jéghegynek csapódott. A hajón összesen 2240 fő utazott, ám mindössze 706-an maradtak életben. A roncs helyét aztán 1985-ben fedezték fel fel, mintegy 700 kilométerre Kanada keleti partjaitól, nagyjából 3800 méteres mélységben. 1994 óta az RMS Titanic Inc. több ezer tárgyat mentett ki a helyszínről, köztük ruhákat, porcelántárgyakat, díszes ékszereket és egyéb személyes tárgyakat. 

(Kiemelt képünkönk a Titanic, Fotó: Woods Hole Oceanographic Institution / AFP)