Találtak valamit a régészek Stonehenge alatt

A Stonehenge korunk legnagyobb és legjobban kutatott rejtélyei közé tartozik, funkciójáról évente jelennek meg ellentmondásos tanulmányok. A rejtély pedig nem csökken, inkább tovább nő: egy új, osztrák projekt még több szobrot talált az eddigiek alatt. .

2014. augusztus 26., 12:36

A kutatók radarral és 3D lézerrel készítettek térképet a Stonehenge alatti területről. A Ludwig Boltzmann Intézet szerint ezek a technológiák sokkal kevésbé rombolják a leleteket, mint más, ásáson alapuló felfedezési technikák. Mindettől függetlenül a kutatók szerint ásatásra is szükség lesz a rendes feltáráshoz – írja az

Index.hu.

A mostani kutatás, a

Stonehenge Hidden Landscape Project négy éve tart (egyik első találatuk volt a Curusnevű alkotás felfedezése), és most már bizonyítékokat ad arra, amit eddig csak tippeltek a kutatók: a területen sokkal több dolog folyt a maga idejében, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A friss eredmények alapjána Stonehenge környéke a legrégebb óta lakott terület Nagy-Britanniában, valószínűleg már i. e. 8820-ban is éltek itt emberek.

A felfedezés azért is meglepő, mert a leggyakoribb korábbi vélekedés szerint a Stonehenge különleges hely, amit évente csak párszor használtak. A mostani régészeti munka alapján viszont folyamatosan éltek ott.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.