Szupertitkos pályán keringett 276 napig egy kínai űrszonda

Hétfőn tért vissza a Földre, de nem közöltek részleteket arról, hogy mi volt az űrszonda útvonala, milyen technológiát teszteltek, milyen magasan repült, és merre haladt a pályája.

2023. május 8., 19:08

Szerző:

Hétfőn visszatért a Földre egy kísérleti kínai űrszonda, miután 276 napig titkos pályán tartózkodott – írja a Reuters, a kínai állami média beszámolója alapján. A kínai vezetés mérföldkőnek számító küldetésnek tekinti az akciót. 

Az állami média szerint a személyzet nélküli űrszonda hétfőn tért vissza az északnyugat-kínai Csiucsüan kilövőközpontba, de nem közöltek részleteket arról, hogy mi volt az űrszonda útvonala, milyen technológiát teszteltek, milyen magasan repült, és merre haladt a pályája. Az űrszondát a 2022. augusztus lőtték fel és a járműről készült képeket sem hozták nyilvánosságra. A kínai állami média közlése szerint „fontos" áttörést jelent a kínai újrafelhasználható űrhajó-technológia kutatásában a kísérlet, amely kényelmesebb és olcsóbb módot kínál majd a jövőbeli űrmissziók megvalósítására. 2021-ben egy hasonló űrszonda az űr peremére repült, és ugyanazon a napon tért vissza a Földre egy szintén nagyrészt leplezés alatt tartott küldetésben. 

A kínai közösségi médiában már az a feltételezés is szárnyra kapott, hogy Peking olyan űrrepülőgép fejlesztésén dolgozik, mint az amerikai légierő X-37B típusú űrrepülőgépe, amely évekig képes pályán maradni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: CNSA / XINHUA / Xinhua via AFP)