Színtelen, szagtalan, de életveszélyes

A WHO jelentése szerint a lakóépületekben szivárgó radon gáz a dohányzás után a második legnagyobb kockázatot jelenti a tüdőrák kialakulásában. A lakóépületek a radon mellett egyéb életveszélyes anyagokat is tartalmaznak.

2009. szeptember 24., 10:35

A szmog, a dohányfüst mellett a radon is súlyos egészségkárosító anyag, amely szinte bárhol fellelhető a környezetünkben. A radon színtelen, szagtalan radioaktív gáz, amely az urán bomlása során képződik, s a házak alapzatában, a pincében lévő repedéseken keresztül szivárog be a házakba. Bányákban és barlangokban többnyire még nagyobb koncentrációban fordul elő.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO jelentése szerint a radon felelős a tüdőrákos megbetegedések 3-14 százalékáért. Az Egészségügyi Világszervezet ezt több országban – többek közt Nyugat-Európában – végzett vizsgálatokból derítette ki.

A WHO azt ajánlja, hogy az új épületeket már szigorúbb szabványok szerint építsék. Megfelelő felújítási munkákkal pedig a már meglévő házakban is csökkenthető a radonszint.

- Régi probléma a radon gáz jelenléte a lakóházakban. Kétségtelen, hogy nagyon veszélyes anyagról van szó – mondja Bense Tamás orvos.

Hozzáteszi: nem a radon az egyetlen veszélyes anyag a lakóépületekben. A régi házakban az alagsor és a földszint közötti szigetelésre használták a közismerten veszélyes azbesztet. A padlások szigetelésére pedig a szintén igencsak rákkeltő kohósalakot alkalmazták.

- Ezekhez az anyagokhoz szinte ingyen jutottak hozzá, így bőven beépítették vele a régi épületeket – figyelmeztet Bense.