Egy új kutatás szerint a Pfizer a koronavírus tünetmentes terjedését is megakadályozza a fiataloknál

Százszázalékosan hatásos a Pfizer vakcinája a tinédzsereknél

2021. november 23., 13:41

Szerző:

A világjárvány szempontjából áttörést jelent a Pfizer gyermekekre vonatkozó vizsgálatának eredménye. A Pfizer nyilvánosságra hozta a klinikai harmadik fázisú vizsgálatuk adatait, amiben már több mint hat hónap eredményei állnak rendelkezésre. E szerint az oltás 12 és 15 éves kor között 100 százalékban előzte meg a koronavírus-fertőzéseket – írja keddi cikkében az Index.

A vizsgálat eredménye azért is bír hatalmas jelentőséggel, mivel a gyerekek és a fiatalok körében sokkal hamarabb terjed a vírus. Ráadásul gyermekkorban is előfordul, hogy a betegség lefolyása súlyosbodik, sőt, akár halálos kimenetelű is lehet a kór. Ezen felül a gyermekeknél és a fiataloknál is gyakori a post-Covid-szindróma.

„A budapesti I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszú távú Covid-ambulanciáján azokat a gyermekeket várják, akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn” – hívja fel a figyelmet az Index.

A Pfizer koronavírus elleni vakcinájának vizsgálatakor 2228 gyermek kapta meg a védőoltást és közülük egyetlen gyermek sem kapta el a koronavírust.

A kontrollcsoportban ezzel szemben 30 koronavírus-fertőzés fordult elő a vizsgálat kezdete óta. Ennek alapján elmondható, hogy az oltás a tünetmentes terjesztést is megakadályozta.

Az Egyesült Államokban egyénként már a 12 évnél fiatalabb gyermekek oltása is megkezdődött, azonban ők nem a felnőtt – írja 30 mikrogrammos – adagot kapják, hanem egy alacsonyabb, 10 mikrogrammos dózist. Albert Bourla, a Pfizer vezetője azt is kiemelte, hogy komoly mellékhatás továbbra sem fordult elő a beoltottak között. Ügür Sahin, a BioNTech vezetője pedig hozzáfűzte, hogy az eredmények annak fényében különösen fontosak, hogy egyre több gyermek fekszik kórházban koronavírus-fertőzéssel.

 

(Kiemelt kép: Washington, 2021. november 4. Koronavírus elleni védőoltást adnak be egy 8 éves kisfiúnak a washingtoni Gyermekkórházban 2021. november 3-án. Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)