Szakemberek elmondták, mi a teendő nehézlégzés esetén és mikor érdemes orvoshoz fordulni a járványidőszakban

Nem csoda, ha az utóbbi időszakban valamilyen okból kifolyólag nehézlégzést tapasztaltunk, az is kiderül, miért. 

2021. november 19., 06:25

Szerző:

Az egyre szaporodó koronavírusos esetszámok mellett és az ezzel járó stressz mellett nem csoda, ha a szokottnál gyakrabban tapasztaljuk azt, mintha valaki ülne a mellkasunkon, a levegő vétele pedig egyre nehezebbé válik.

Amennyiben koronavírus okozta problémáink vannak, a szakemberek szerint szükséges, hogy odafigyeljünk légzésünkre, esetleg véroxigénszint mérésére szolgáló eszközt is beszerezzünk a patikából. Azonban nem csak koronavírus esetén tapasztalhatjuk a nehézlégzés, légszomj tüneteit, hanem számos más oka is lehet. A DoktorGo és a Tüdőközpont ezekre a kérdésekre szolgál válaszokkal.

Átlagosan körülbelül 15-20 levegőt veszünk egy perc alatt, amennyiben ehhez képest eltérést tapasztalunk, kóros állapotról beszélhetünk, amelynek oka lehet a vér minőségének megváltozása, a légzőközpont sérülése, a légutakban vagy a tüdőben lévő légzési akadályok megjelenése, hosszan tartó vagy hirtelen „nyakunkba szakadó” nagymértékű stressz felbukkanása, de előhozhatja akár a légzőközpont működésének zavara is.

Ez az állapot megjelenhet a légvétel számnak, ritmusának, minőségének és hangjának megváltozásával, ezekre kell tehát figyelnünk:

  • száma: tartósan magas, 20 feletti légvétel esetén kórosan magas, 10 alatt kórosan alacsony légzésről beszélhetünk,
  • ritmusa: egyes betegségek szabálytalanná válhat,
  • hangja: normál esetben a légzésünknek nincs hangja, kóros esetben azonban hallhatunk sípoló, szörcsögő, horkoló légzéshangot – írja a DoktorGo.
A post-COVID, vagyis a koronavírus-fertőzés után jelentkező elhúzódó tünetek is sokakat érintenek.

A korai felismerés és kezelés segít megelőzni a további állapotromlást. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta: 

hogy a fáradtság és szaglásvesztés mellett a legtöbben légúti tünetektől szenvednek a fertőzés lezajlását követő időszakban. Elhúzódó köhögés, nehézlégzés, légszomj és mellkasi fájdalom a leggyakoribb panaszok.

Ilyen esetben javasolt tüdőgyógyászati kivizsgáláson részt venni, ahol az elhúzódó tünetek kiváltó okát felderítik és célzott kezelésben részesülhetünk – írja a Tüdőközpont.

A nehézlégzés az egyik leggyakrabban előforduló légzési forma, mely során a beteg erőlködve kapkod a levegőért, légszomjjal és hideg verejtékezéssel küzd, ami halálfélelmet kelthet benne. A nehézlégzésnek számos oka lehet, nem csak légzőszervi, de akár mentális problémák is okozhatják.

Kezelési lehetőségek

  • Amennyiben stressz okozza problémánkat, érdemes életmódváltással kezdeni a tünetmentesítést: mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen, végezzünk légző vagy meditációs gyakorlatokat, igyunk természetes alapú gyógyteákat, s ha ez nem hoz eredményt, keressünk fel egy szakembert.
  • Amennyiben nem a stressz okozza problémánkat, minél előbb forduljunk orvoshoz, hogy kiderítsük a kiváltó okokat, és ez alapján felállítsa nekünk a kezelési tervet

– írja a DoktorGo.

A Tüdőközpont szerint a légúti panaszok kezelésében az eddigi adatok alapján fontos a mielőbbi diagnózis. A légzőszervek maradandó károsodását sok esetben idejében megkezdett gyógyszeres kezeléssel meg lehet előzni.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: 2020.04.06. Törökország - Nő arcmaszkot visel a Koronavírus járvány kitörésekor. Fotó: Engin Akyurt / Unsplash.)