Szakember elmondta, kik szedjék a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerét

Ez az első igazán hatásos gyógyszer.

2022. február 1., 12:23

Szerző:

Csak a súlyos megbetegedésre hajlamosaknak adható a Pfizer koronavírus elleni tablettája – írja az Egészség Kalauz keddi cikkében.

A TV2 reggeli műsorában Szlávik János elmondta, hogy a gyógyszer hatalmas segítség lehet az immunhiányos, a krónikus és az idős betegeknek, amennyiben időben alkalmazzák – a fertőzés kezdetén – 90 százalék az esélye, hogy megvédi a betegeket a koronavírus súlyos lefolyásától.

A szakember a cikk szerint hangsúlyozta:

Ez az első igazán hatásos koronavírus elleni gyógyszer, ami véd a betegség ellen. A Pfizer gyógyszerét a klinikai vizsgálatok során oltatlanoknak adták, és azok közül, akiket kezeltek, senki sem halt meg.

(Kiemelt kép: Tabletták a Pfizer logójával a háttérben a lengyelországi Krakkóban 2021. december 14-én. Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP)

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.