Súlyos mellékhatásokat, akár halált is okozhat az energiaital

Erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A manapság egyre népszerűbb energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet!

2011. október 27., 16:44

A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea, stb.) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez elérheti akár a több száz mg-ot is. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyetértett a népegészségügyi termékadó bevezetésével, mert így a legveszélyeztetettebb korosztály, a fiatalok feltehetően kevesebb energiaitalt fogyaszt majd.

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Ne feledjük: az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket is tartalmaznak. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott, illetve 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet! Az OÉTI laboratóriumi vizsgálatai szerint, a hazánkban forgalomba lévő energiaitalok koffeintartalma 12–120 mg/100 ml között változik, ami megfelel 30–300 mg koffeinnek adagonként (250 ml).

A koffein stimulálja a központi idegrendszert és az anyagcserét, értágító, hörgőtágító, szívfrekvencia- és összehúzódás-növelő hatása van. A koffeinnel szemben hamar kialakul a tolerancia, ezért ugyanazon hatáshoz egyre nagyobb adag szükséges, ekkor azonban már jelentkezhetnek a mellékhatások is - írja a ParaMedica.

Ahogy a kávéfogyasztás indukálhatja a dohányzásra való rászokást, úgy az energiaital az első lépést jelentheti az alkohol- vagy drogfüggőséghez. A koffein dehidrációs hatását a fizikai aktivitás is fokozza, így az intenzív sportolás közben elfogyasztott energiaital hatására, az erőteljes izzadás következtében olyan mértékű folyadékvesztés is felléphet, ami akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

A koffeintartalmú energiaital fogyasztása – felborítva az alvás és ébrenlét ritmusát – egészségromboló, alkohollal kombinálva pedig még veszélyesebb hatású. A fiatalok körében szinte mindennaposnak tekinthető, hogy tanítás vagy munka előtt és alatt rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, s a korábban megszokott 250 ml-es helyett gyakran a 1,5-2 literest választják, ami megsokszorozza a hatást. Az OÉTI által végzett 2010-es vizsgálat szerint, a 10–14 éves gyermekek egy ötöde energiaitalt iszik reggelire.

A szakmai szervezetek a következőkre hívják fel a lakosság figyelmét:


  • A gyermekeket, fiatalokat oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!

  • A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt!

  • Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!

  • A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár 3-szorosa is lehet egy csésze kávéénak.

  • Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzatra, a csecsemőre egészségkárosító hatású lehet.

  • Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel, mert ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat!

  • Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet!

  • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, ami egészségkárosodással végződik.

  • Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű alvás együttesen biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!

A koffein, a taurin és a glukuronolakton nem szükségesek a szervezet számára. Így az energiaitalok fogyasztását semmilyen táplálkozási cél nem indokolja. A fizikai és mentális teljesítőképesség fokozásának népegészségügyi szempontból lényegesen támogathatóbb eszköze az egészséges életmód, melynek nem része az energiaital fogyasztása.

A Severe Weather Europe hosszú távú előrejelzése szerint a La Niña-jelenségnek köszönhetően hidegebb tél vár idén Európára, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal karöltve erre csak annyit mondhatunk: na, ez is jókor jött!

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.