Egy új kutatás szerint a koronavírus még hónapokig maradhat a szervezetünkben a fertőzés után

Az már biztos, hogy közvetlenül megölheti a szívizomsejteket. 

2021. december 29., 20:59

Szerző:

A koronavírus, ha megfertőzi az embert, akkor napokon belül átterjedhet a légutakból a szívre, az agyra és a test szinte minden szervrendszerére, ahol hónapokig fennmaradhat – írja a Bloomberg egy tanulmányra hivatkozva. 

A SARS-CoV-2 vírus a szervezetben és az agyban való eloszlásának és fennmaradásának eddigi legátfogóbb elemzéseként jellemezték egy friss tanulmányukban az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) tudósai. Elmondták, hogy a kórokozó a légutakon túl is képes szaporodni az emberi sejtekben. A szerzők szerint a vírus fennmaradásának mechanizmusai, valamint a szervezetnek az esetleges vírustartalékra adott válaszreakciói segíthetnek az érintettek ellátásának javításában.  

A koronavírus hajlamossága a légutakon és a tüdőn kívüli sejtek megfertőzésével kapcsolatban vitatott. Számos tanulmány szolgáltat bizonyítékot az eshetőség mellett és ellen. A végzett kutatások alatt 44 olyan beteg boncolása során vettek szövetmintát, akik koronavírus okozta fertőzés miatt haltak meg.  

A fertőzés légutakon kívüli fertőzése, és a vírusnak a fertőzött szövetekből való kiürüléséhez szükséges idő nem jól jellemezhető, különösen az agyban”

– írta Daniel Chertow, az NIH újonnan megjelenő kórokozókkal foglalkozó részlegének vezetője. 

A csoport a SARS-CoV-2 RNS-t a test számos részén, köztük az agyban is kimutatták, még 230 nappal a tünetek megjelenése után is. Ez hibás vírusrészecskékkel való fertőzést jelenthet, amit már leírtak a kanyaróvírus tartós fertőzésénél is – emelték ki. 

„Még nem tudjuk, hogy az elkövetkező években milyen krónikus betegségterhekkel jár majd”

– írta a kutatásban Chertow.

„Lesz-e a túlélőknél fiatalon kialakuló szívelégtelenség, vagy korán kialakuló demencia? Ezek megválaszolatlan kérdések, amik elővigyázatos közegészségügyi megközelítést igényelnek a vírus terjedésének mérséklésére.”

– folytatta. 

Más Covid boncolási kutatásokkal ellentétben a NIH csoportja a halál utáni szövetgyűjtést sokkal átfogóbb módon végezte, és jellemzően a beteg halálát követő egy napon belül történt. A kutatók különböző szövetkonzerválási technikákat is alkalmaztak a vírusszintek kimutatására és számszerűsítésére, valamint a vírus tenyésztésére, amelyet több szövetből gyűjtöttek, beleértve a tüdőt, a szívet, a vékonybelet és a mellékvesét, amelyeket a betegség első hetében elhunyt Covid-páciensektől gyűjtöttek. 

„Eredményeink együttesen azt mutatják, hogy bár a SARS-CoV-2 legnagyobb terhelése a légutakban és a tüdőben van, a vírus a fertőzés során korán elterjedhet, és az egész testben, beleértve az agyat is széles körben megfertőzheti a sejteket”

– írták a szerzők.

A tanulmány olyan patológiai adatokkal szolgál, amelyek alátámasztják a korábbi kutatások eredményeit, amelyek például azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 közvetlenül megöli a szívizomsejteket, és hogy azok, akik túlélik a fertőzést, kognitív deficitben szenvednek – mondta MacIntyre az Új-Dél-Walesi Egyetemről. 

(Kiemelt kép: Elektronmikroszkópos felvétel a SARS-CoV-2 vírusról, ami a Covid-19 fertőzést okozza. Fotó: Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet/AFP)