Saját immunrendszerük öli meg az influenzás időseket

Kiderült, hogy az idős influenzás betegek végzetes tüdőkárosodását nem a vírus, hanem a gyulladással küzdő immunrendszer okozza.

2016. április 25., 16:07

Az influenzajárvány évente 250-500 ezer ember halálát okozza világszerte; az áldozatok 90 százaléka 65 évesnél idősebb – írja a

hirado.hu.

A Yale Egyetem laboratóriumában először az idős és fiatal emberek influenzafertőzésre adott immunválaszát hasonlították össze. Úgy találták, hogy az idős páciensek immunsejtjei sokkal kevesebb interferont, azaz vírusirtó fehérjét termelnek, mint a fiatalok sejtjei.

A csoport ennek igazolására egereken kísérletezett. Az idős embereket szimbolizáló egereknél blokkolták a vírus felderítését végző géneket, ezáltal az influenza korlátlanul szaporodhatott a szervezetükben.

Az influenza erős gyulladást okozott, amit a szervezet fehérvérsejtek termelésével próbált meg leküzdeni. A fehérvérsejtek viszont a gyulladás csillapítása közben a tüdő szöveteit is károsították – ez lett végül a halál közvetlen oka.

„Ha az embereknél is ugyanaz a folyamat játszódik le, mint az egereknél, akkor új módszereket kereshetünk az idős influenzabetegek kezelésére” – mondta el a kutatást vezető Akiko Iwasaki biológus.

Ahelyett, hogy a vírusok szaporodását gátolnánk, inkább a tüdőt roncsoló immunsejteket kellene megfékezni. A gyulladáscsökkentők kiemelt szerepet kaphatnának ebben a történetben – tette hozzá.