Rotower konténerfarmot adtak át Debrecenben

Hidroponikus (talaj nélküli) növénytermesztésre alkalmas Rotower konténerfarmot adtak át szerdán Debrecenben, a Green Drops Farm Kft. telephelyén.

2023. április 26., 19:00

Szerző:

A konténerben négy, egyenként 15 szintes tornyot helyeztek el, amelyeken több száz növényt (leveles zöldségeket, fűszernövényeket, de akár kisebb koktélparadicsomokat, illetve szamócát) termelhetnek talaj nélkül, egész évben – mutatta be a technológiát a cég ügyvezetője a helyszínen.

Rácz Gréta kiemelte: agrártechnológiai start up vállalkozásukban olyan növénytermesztő tornyokat alkottak, amelyek használata közben a termesztéshez nincs szükség talajra, a tornyon belül tápoldattal dúsított víz kering, az táplálja a növényeket.

Vertikálisan kialakított, helytakarékos, akár több méter magas tornyokat tudnak összeépíteni, amelynek oldalán (palástján) fejlődnek a növények – mondta, hozzátéve, hogy ez egy beltéri termelési technológia, vagyis pontosan tudják szabályozni a levegő és a víz hőmérsékletét, a páratartalmat, a szén-dioxid-mennyiséget, amit saját fejlesztésű szenzoros adatgyűjtő egészít ki.

A vállalkozást 2019-ben indították, eddig több mint száz tornyot, és számos kisebb méretű növénytermesztő berendezést értékesítettek. A jelenleg négy dolgozóval működő cég tavalyi árbevétele 97 millió forint volt, amit az idén szeretnének megduplázni – mondta el Rácz Gréta az MTI-nek.

(Képünk illusztráció: Hidroponikus növénytermesztés Indonéziában. Fotó: Basri Marzuki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)