Roppant veszélyes vérszívó jelent meg Magyarországon

A nyár közeledtével elvétve - tópartok környékén főleg - már találkozhatunk szúnyoggal. Ismerős az általuk okozott kellemetlenség, azonban ezt tetőzve nemrégiben megjelent hazánkban az úgynevezett lepkeszúnyog, mely igen komoly problémákat okozhat.

2012. június 6., 11:04

A lepkeszúnyog egy alig 2 milliméteres vérszívó, akár a szúnyoghálón is átfér, emberre és állatra is egyaránt veszélyes. Szakemberek szerint azonban a hatéves kor alatti gyerekekre kell a legjobban ügyelni. "Nálunk eddig kevéssé ismert Leishmaniat okozhatnak. A betegség először lázzal és hasmenéssel jár. Fekélyek keletkezhetnek a bőrön és a belső szervek is károsodhatnak. A kezelése akár évekig is tarthat. William Leishman angol professzor egy évszázada fedezte fel a róla elnevezett betegség kórokozóját"- írja a

Stop.

A lepkeszúnyog hangtalanul repül, nem úgy, mint a Magyarországon már rég ismert "hagyományos" szúnyog. Csípését sem érezni, ezért csak a betegség tüneteinek jelentkezésekor lehet következtetni a forrásra. Eddig itthon még senki nem fordult orvoshoz a lepkeszúnyog okozta csípés miatt. Hagyományos szúnyogriasztókkal hatékonyan védekezhetünk ellenük.