Rettegett bölcsőhalál: közismert baktériumok okozzák?

A csecsemők hirtelen halála - a "bölcsőhalál" - az egyéves kor alattiak egyik vezető haláloka. Brit kutatók a Lancet című orvosi szaklapban közölt kutatási eredménye szerint baktériumok is állhatnak e halálesetek hátterében. A cikket az MTI ismertette.

2008. május 30., 19:08

A vizsgált közel egy évtized alatt a londoni Great Ormond Street gyerekkórházban váratlanul, megmagyarázatlan módon elhunyt csecsemők több mint felének szervezetében olyan, potenciálisan veszélyes baktériumokat találtak, mint a Staphylococcus aureus és az E. coli.
A kutatók 470, 1996 és 2005 között hirtelen és váratlanul elhunyt csecsemő boncolásakor vett mintát elemeztek tanulmányukhoz. 365 halálra nem találtak magyarázatot, ezekből az esetekből 181 csecsemőben találták meg a veszélyes baktériumok valamelyikét, többnyire a tüdejükben vagy a lépükben.
A baktériumfertőzésre már korábban is gyanakodtak az orvosok mint a bölcsőhalál lehetséges okára. A kutatók azonban a mostani eredményeket is csak adaléknak tekintik az okok feltárásában. Óvnak attól, hogy a bölcsőhalálban elvesztett gyerekek szervezetében megtalált baktériumokról szóló jelentést bárki úgy értékelje, mindenképpen ezek a kórokozók a felelősek a halálesetekért.
A baktériumok nagyobb számban való jelenléte utalhat arra, hogy túl meleg, vagy szellőzetlen volt a szoba, esetleg véletlen egybeesésről is lehet szó.
Születéskor az újszülött megkapja anyja antitestjeinek egy részét, amelyek megvédik a fertőzésektől. 8-10 hetes korukra azonban az anyai antitestek csaknem teljesen eltűnnek a babákból, ezáltal esendőbbek lesznek a baktériumokkal szemben is.
A szakemberek szerint a bölcsőhalál megelőzése érdekében a csecsemőket a hátukon ajánlott fektetni, valamint nem javasolják a túl meleg takarókat.