Rendkívül aktív ugráló férgek, amelyek 30 centit is képesek ugrani, riadalmat keltenek Kaliforniában

A Kelet-Ázsiában őshonos, nagy étvágyáról ismert földigiliszta tudósok szerint veszélyt jelent az erdei ökoszisztémákra.

2022. május 22., 07:46

Szerző:

Egy invazív féregfaj, amely „óriási étvágyáról" és arról a képességéről ismert, hogy egy lábnyira a levegőbe tud ugrani, riadalmat kelt Kaliforniában. A tudósok aggódnak, a férgek ugyanis veszélyt jelentenek az erdei ökoszisztémákra – írta a Guardian.

Az elmúlt hónapokban Kaliforniában észlelték az Amynthas agrestis, más néven ázsiai ugróféreg, alabamai ugróféreg vagy őrült kígyóféreg jelenlétét. A földigiliszta Kelet-Ázsiában, különösen Japánban és a Koreai-félszigeten őshonos. Az utóbbi években azonban a férgek a régióból behozott különböző tájképi növényeken keresztül eljutottak Észak-Amerikába is. A férgeket először 2013-ban Wisconsinban és egész Új-Anglia területén észlelték, majd nyugat felé több tucatnyi államban elterjedtek, és júliusban látták először a kaliforniai Napa megyében.

A férgek, amelyek akár 8 hüvelyk hosszúra is megnőhetnek, és sötét testük körül tejfehér sáv húzódik, színpadias viselkedésükkel tűnnek ki, beleértve a vad mozgást és még a testrészek leválását is.

Emellett hermafroditák, és párzás nélkül is képesek szaporodni, gubókat hagynak a talaj felszínén.

„Ezek a földigiliszták rendkívül aktívak, agresszívek és falánk étvágyúak" – figyelmeztetett a Kaliforniai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (CDFA) egy jelentésben. „Nevükhöz hűen azonnal ugrálnak és csapkodnak, ha kézbe veszik őket, inkább viselkednek úgy, mint egy fenyegetett kígyó, mint egy féreg, néha még a farkukat is eltörik és levetik, ha elkapják őket".

Nagyobb aggodalomra ad azonban okot a férgek környezetre gyakorolt hatása. Az ugróférgek a lehullott levelek átrágásával tönkretehetik az erdei ökoszisztémát, ami viszont tönkreteszi az erdei talaj felső rétegét, amelytől számos növény és élőlény függ. „Romboló hatásúak, és súlyos károkat okoznak a keményfás erdőkben, különösen azokban, amelyek juhar, hársfa, vörös tölgy, nyár vagy nyírfafajokból állnak, amelyek a gyökérzetet adó vastag levélszemétrétegre támaszkodnak" – áll a CDFA jelentésében, amely megjegyzi, hogy a „falánk táplálkozók" „két-öt év alatt" képesek felfalni a szerves anyaggal borított erdőtakarót.

„A talaj az élet alapja – és az ázsiai ugróférgek megváltoztatják azt. Valójában a földigilisztáknak olyan hatalmas hatásuk lehet, hogy képesek tulajdonképpen átformálni a körülöttük lévő ökoszisztémákat" – mondta Mac Callaham, az erdészeti szolgálat talajokra szakosodott kutatója az erdészeti szolgálat blogbejegyzésében.

A szakértők több stratégiát is ajánlottak a földigiliszták felderítésére és kiirtására, többek között azt, hogy a talaj fölé mustáröntést – vízből és sárga mustármagból álló keveréket – használnak, hogy az esetleges férgeket a felszínre űzzék. A megnedvesített talajt két-három hétig átlátszó polietilén fóliával fedik le, így a talaj hőmérséklete legalább három napig 40 fok fölé emelkedik, ami elpusztítja a férgek gubóit. Egy másik stratégia a férgek kiirtására az, hogy bezacskózzuk őket, és a szemétbe dobjuk, vagy egy zacskóba tesszük őket, és legalább 10 percig a napon hagyjuk, mielőtt kidobjuk a zacskót.

A szakértők azt is tanácsolták az embereknek, hogy akadályozzák meg valahogy, hogy a férgek eleve ne terjedjenek el. Az USDA arra figyelmeztetett, hogy mivel a férgek a talajban élnek, könnyen elterjedhetnek a mulcsban, a virágkeverékben vagy a cserepes növényekben. Ezenkívül a levelek gereblyézése vagy fújása is terjesztheti a földigilisztákat vagy petezsákjaikat. 

Segítheti a földigiliszták terjedését az is, amikor az önkormányzatok összegyűjtik a lehullott leveleket, majd komposzt formájában visszaadjáka helyieknek. 

A CDFA arra figyelmeztetett, hogy a földigiliszták valószínűleg „képesek lesznek széles körű elterjedésre Kalifornia erdei élőhelyein és dísznövénytermesztő helyein keresztül, különösen a lakó- és kereskedelmi környezetben".

„Ha ezek a férgek nem terjednének el az erdőkben és a természeti területeken, nem jelentenének ekkora problémát" – mondta Callaham. „De sajnos egyszerűen nem maradnak ott, ahová tettük őket. A jövőbeli invázió megelőzésének legjobb módja, ha a földigilisztákat nem visszük sehová".

(Kiemelt képünk illusztráció, Daniel Heuclin / Biosphoto / Biosphoto via AFP)