Rákokból számítógépek

Egy angol és japán tudósokból álló csapat élő rákokból készített számítógépet, és bár mindez inkább tűnhet egy Monty Python-jelenetnek, mint valódi hírnek, ez az eszköz az új generációs ultra hatékony számítógépek egyik első modellje lehet. Az alapkoncepció a biomimikri egyik formája volt, melyre a katonarákok inspirálták a tudósokat, melyek rajba szerveződnek, ha egyedül nem tudnak elvégezni bizonyos feladatokat. ()

2012. május 14., 19:54

Egy, a complex-systems.com-on megjelent cikkben a kutatók leírják hogyan figyelték meg a rákok rajokba szerveződését, illetve a Mictyris guinotae-t, ami akár több százezres kolóniákban él. „Egyetlen rák, vagy egy kisebb csoport nem megy be a vízbe, ellenben egy nagyobb raj már hezitálás nélkül átkel egy lagúnán. Egy ilyen raj aktív frontból és passzív farokból áll. A hátsók egyszerűen csak követik az elsőket.”

Megfigyeléseik alapján a kutatók azt az elméletet állították fel, hogy a rákok egyfajta ütközés-alapú számítástechnikát alkalmaznak, a biliárdgolyók ütközéséhez hasonlóan. Azonban amíg a biliárdgolyók eltérően viselkednek egy másik golyóval való ütközés esetén, addig egy rák vagy passzívan követi, vagy pedig agresszívan vezeti a rajt.

Egy, a MIT'S Technological Review-ban megjelent szerint a hagyományos számítógépek elméletben körülbelül 8 nagyságrenddel lehetnének energia-hatékonyabbak, mint jelenleg a gyakorlatban. A biomimikri alapelve, hogy a természeti rendszerek a hatékonyságra törekszenek, és a kutatók felfedezései mindeddig alátámasztották ezt. Miután elméletüket számítógépeken is tesztelték, építettek egy egyszerű, nagyjából X-alakú labirintust, ami lehetővé tette számukra, hogy megvizsgálhassák a rákok viselkedését egy ilyen struktúrában, és sok hasonlóságot találtak a két vizsgálat között.

Persze ettől még ne rohanjanak, és cseréljék le okostelefonjaikat egy vödör katonarákra. A következő lépés az ütközési elv miniatürizálása, és ezáltal a hétköznapi használat lehetőségének elérése lesz.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/