Pazar, igen ritka látványban lehetett részünk

Egykor talán óceán és élet is volt rajta, ma már elviselhetetlen hely, amelynek felszíne maga a pokol. Itt járt a Vénusz, amely szerdán hajnalban apró fekete pötty volt a felkelő napkorongon.

2012. június 6., 07:02

Szerdán napfelkeltétől körülbelül másfél órán át meg lehetett figyelni a napkorong előtt áthaladó Vénusz bolygót. A jelenséget az ország nagyobb részéről lehetett látni - írja az

Origo.

Magyarországról nézve június 6-án reggel 4.37 és 4.59 között emelkedett a látóhatár fölé a napkorong. Napkeltekor a Vénusz már a Nap előtt volt, így Magyarországról az átvonulásnak csak az utolsó órája volt látható. A Vénusz a napkorong felső részén mutatkozott, és jobbra felfelé haladva vonult el. Nem sokkal 7 óra előtt a jelenség már véget is ért: 6.37-kor érte el belülről a Vénusz a Nap peremét, és 6.55-kor már el is hagyta.

Hasonló jelenségre legközelebb csak 120 év múlva kerül sor. A ritka jelenség során egy apró fekete pötty látszott a napkorongon.

Magyarországon hatalmas volt az érdeklődés a jelenség iránt, tegnap a főváros egyetlen távcsőboltja előtt az utcán kanyargott a sor, mindenki védőszemüveget akart vásárolni, amellyel biztonságosan figyelhette a Vénuszt.

A tranzitot például ezen az

oldalonlehetett követni.