Őszi hőhullám

Akinek a lelki szemei előtt még mindig „ködös Albionként” jelenik meg Anglia, ahol folyton hűvös az idő, borult az ég és szakad az eső, felejtse el! Az idei ősz rekordokat döntöget, mivel 25 éve nem volt olyan meleg, mint most. Persze a nyárias ősznek nem csak az emberek a haszonélvezői. Mások is lesben állnak...

2011. október 1., 16:05

Szerző:

Hihetetlen, de ezen a héten az Egyesült Királyságban melegebb az időjárás, mint Hawaiin.

A hőmérő higanyszála még 28 C fokig is felkúszhat, míg a Hawaiin élőknek be kell érniük 27 fokkal. A meteorológusok előrejelzései szerint még 30 fokos hőség is várható Britannia egyes részein, és a szokatlanul meleg idő akár a jövő hónap közepéig is kitarthat.

Elsősorban dél-keleten és keleten várható nyárias idő, de az ország legnagyobb részén 25 C fok körüli hőmérsékletre számíthatnak a brit napimádók.



Persze tudjuk, valamit valamiért... A finom melegnek nemcsak mi, emberek örülünk, hanem „másokat” is életörömmel, energiával tölt el, amitől bizony megéheznek... igen, a szúnyogokra gondolunk. Soha nem látott szúnyoginvázió van az országban. „Még életemben nem láttam ennyi szúnyogcsípést az embereken” – nyilatkozza egy dorseti patikus. A gyógyszertár nagyobb forgalmat bonyolít, mint nyár közepén, annyian jönnek csípés elleni és utáni szerekért, krémekért, ellenanyagért. Egyeseken olyan súlyos csípések találhatók, hogy orvoshoz kell küldeni őket.

A szúnyogcsípések miatti panaszok egyenes arányban emelkednek a hőmérő higanyszálával. Az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) segélyvonalára május óta ötször annyi – mintegy 12 775 – hívás érkezett, mint tavaly ilyenkor.



Viszont aki dacol a vérszívók hadával és érdeklődik a csillagászat iránt, kárpótolhatja magát az éjszakai nyári égbolt természetes tűzijátékával. Ugyanis masszív napkitörés várható, amely látványos show-t rajzol majd az égre, amint a részecskék behatolnak az atmoszférába, hasonlóan a skandináv Északi fényhez. A NASA szakértői szerint a jelenség zavart okozhat bizonyos elektromos készülékekben is.

Ez vár a britekre a következő hetekben. Lehet, hogy nemsokára a megszokott, jól ismert esőért fognak fohászkodni?

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.