Ősi óriás orrszarvú maradványaira bukkantak Kínában

Az állat valószínűleg az eddigi legnagyobb szárazföldi emlős volt.

2021. június 18., 13:55

Szerző:

Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint két hatalmas orrszarvú 22 millió éves kövületeit ásták ki az északnyugat-kínai Gansu tartomány Linxia régiójában, írja az NBC

Az egyik lelet egy koponyából, állcsontból és fogakból, míg a másik három csigolyából áll. Ezekből a csontokból a tudósok képesek volna rekonstruálni az ősi állatot, amelyből kiderült, hogy ez a faj sokkal nagyobb lehetett jelenlegi rokonánál: példányai valószínűleg több mint hat méter magasra nőttek, és akár 20 tonnát is nyomhattak. Ezekkel a méretekkel még a mamutot is megelőzi, így az óriás orrszarvú volt valószínűleg a valaha élt legnagyobb szárazföldi emlős.

A különbségek azonban nem csupán a méretekre vonatkoznak. A szakértők szerint az óriás orrszarvú csontváza kicsit más felépítésű volt, mint a ma is ismert társának, ezért a tudományos világ új fajnak nyilvánította, és a paraceratherium linxiaense nevet adták neki. Érdekes továbbá, hogy ez a faj nem rendelkezett kitüremkedő szarvval az orrán, az ugyanis csak az evolúció során később alakult ki.

A nemrég felfedezett fosszíliák tovább árnyalják az ősi Ázsiai élővilágról szóló ismereteinket. Bár a hatalmas méretű emlősök gyakoriak voltak a történelem előtti időkben, a legtöbbjük kihalt, amikor a Föld klímája nagyjából 23 millió évvel ezelőtt az előzőekhez képest sokkal szárazabbá vált. Ez az óriási állatok táplálékát biztosító erdők jelentős pusztulásához vezetett. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Leemage/AFP / Raul Lunia)