Óriási organizmust rejtett eddig a mocsár

Akkora, hogy szabad szemmel is látni, mégis olyan jól elbújt, hogy valósággal sokkolta a tudósokat a karibi mocsárban talált óriásbaktérium.

2022. június 24., 09:21

Szerző:

A legnagyobb ismert baktériumot fedezték fel a karibi sekély mangrove-mocsarakban, amely elég nagy ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen. A Thiomargarita magnifica nevű baktérium nemcsak méreténél fogva figyelemre méltó – egysejtűekhez képest óriási, akár 2 cm hosszú –, hanem azért is, mert belső felépítése egészen más, mint az ismert baktériumoké.

„Több ezerszer nagyobb, mint a normál méretű baktériumok. Ennek a baktériumnak a felfedezése olyan, mintha egy olyan magas emberrel találkoznánk, mint a Mount Everest” 

– mondta Jean-Marie Volland tengerbiológus, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma Közös Genomintézetének és Kutatólaboratóriumának munkatársaa Science folyóiratban megjelent tanulmány társvezetője.

A baktériumot a francia karibi szigetcsoport több helyén is megtalálták. Először az Université des Antilles mikrobiológusa és a tanulmány társvezetője, Olivier Gros észlelte egy guadeloupe-i mocsár kénben gazdag tengervizében. „2009-ben hosszú fehér szálakat találtam egy mangrovefa elsüllyedt leveléhez tapadva. Érdekesnek találtam az ilyen szálakat. Visszavittem őket a laboratóriumba, hogy elemezzük őket” – mondta Gros.

Egy normál baktériumfaj 1-5 mikrométer hosszú. Ez a faj átlagosan 10 ezer mikrométer hosszú, néhány Thiomargarita magnifica pedig ennek kétszerese. „Nagyságrendekkel nagyobb, mint amit egyetlen baktérium lehetséges maximális méretének gondoltunk” – mondta Volland, hozzátéve:

Körülbelül ugyanolyan méretűek és formájúak, mint egy szempilla.

Az eddig ismert legnagyobb baktérium 750 mikrométer körüli maximális hosszúságú volt – írta a Reuters.

A baktériumok egysejtű élőlények, amelyek szinte mindenhol megtalálhatók a bolygón, létfontosságúak az ökoszisztémák és a legtöbb élőlény számára. Úgy gondolják, hogy a baktériumok voltak az első élőlények, amelyek betelepítették a Földet, és évmilliárdokkal később is meglehetősen egyszerű szerkezetűek maradtak. Az emberek teste hemzseg a baktériumoktól, amelyeknek csak viszonylag kis része okoz betegséget.

A Thiomargarita magnifica nem a legnagyobb ismert egysejtű szervezet. Ez a megtiszteltetés a Caulerpa taxifolia vízi algát illeti meg, amelynek hossza eléri a 6-12 hüvelyket (15-30 cm). A karibi mangrove-mocsarak tele vannak szerves anyagokkal, az üledékben lévő mikrobák lebontják ezt az anyagot, és magas koncentrációjú ként termelnek. A kénben gazdag környezet energiaforrást kínál az olyan baktériumok számára, mint a Thiomargarita magnifica.

(Kiemelt képünk: Mangrove-mocsár Guadaloupe-on. Fotó: Wikimedia Commons/Gauthier Geoffroy)