Orbán: át kell írni a költségvetést

http://hvg.hu/gazdasag/20111209_orban_koltsegvetes

2011. december 9., 18:00

Át kell írni a jövő évi költségvetést, ezért szombaton Orbán Viktor egyeztet Matolcsy Györggyel és a gazdasági ügyekért felelős többi kormánytaggal - ezt maga a miniszterelnök jelentette be Brüsszelben. Orbán szerint túl kell élni a 2012-es évet, de a 2013-as év már jó lehet.
Most évi 4% eurókamat!
Hirdetés

"Túl kell élni a 2012-es évet, de 2013 jó év lehet, sokkal könnyebb. Teljesen át kell dolgozni a költségvetést, ez egy komoly újratervezés lesz" - jelentette be Orbán Viktor az EU-csúcs eredményeit záró sajtótájékoztatóján. "Úgy hívják a GPS-en, hogy újratervezés, újra kell fogalmazni a pénzügyi terveinket" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy az eurózóna vártnál lassabb növekedése miatt van erre szükség, ennek ellenére úgy vélekedett, “a büdzsé jó állapotban van, noha a növekedési terveket lejjebb kell vinni”.

A keretek már adottak

Szombaton emiatt egyeztetést kezdeményezett a nemzetgazdasági miniszter és a gazdasági ügyekért felelős többi kormánytag részvételével. Matolcsynak és a kormányfőnek nagyon gyorsnak kell lennie, hiszen kedden már a módosító javaslatokról kell szavazniuk, tíz nap múlva pedig a zárószavazás következik. Egyelőre csak a büdzsé főszámait vésték kőbe múlt hét kedden. Eszerint a bevétel 14 323,6 milliárd, a kiadás 14 899,8 milliárd, míg a hiány 576,1 milliárd forint lesz. A nyugdíjalap bevétele és kiadása is 2749,6 milliárd forint lesz, az egészségbiztosítási alap bevétele 1700,1 milliárd, a kiadása pedig 1735,4 milliárd, míg a hiánya 35,3 milliárd forint lesz 2012-ben. Ezeken a számokon a kormány már nem tud változtatni, így e kereteken belül kell kitalálni Orbánnak a módosítást.

Pedig a büdzsé átírása nem az EU-csúcs közben pattanhatott ki Orbán fejéből, hiszen Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár az InfoRádiónak szerdán mondta: mivel 268 forintos euróárfolyamon számoltak, át kell írni a jövő évi büdzsét. Igaz, szakértők a költségvetési tervezet benyújtása után is jelezték, hogy nem tarthatóak a számok, legutóbb pedig a közgazdászokkal való egyeztetésen hívták fel a kormány figyelmét arra, hogy az eredetileg tervezett másfél százalékos növekedés a német előrejelzések miatt tarthatatlan.

Matolcsy György már akkor utalt arra, hogy fél-egy százalék közötti sávba viszik le az eredeti terveket. A nemzetgazdasági miniszter konkrét számokat akkor nem mondott, csak utalt arra, hogy a Nemzeti Növekedési Tervben hozzák nyilvánosságra. A Matolcsy által írt dokumentumban azonban egyetlen szám sem szerepelt, legfeljebb annyi, hogy a következő években milyen stratégiai városokra, iparágakra számít a kormány.

Nemmel szavazott Orbán

Az EU-csúcsot Orbán Magyarország szempontjából sikeresnek minősítette. Az eurózóna jövőjéről úgy vélekedett, új, izgalmas szakaszba lépett az eurózóna, noha az eredetileg tervezett huszonhetes körben történő megállapodás végül nem jött össze. A miniszterelnök szerint azonban az az igazi kérdés, mennyire szolgálja az érdekünket, hogy az euró válsága megoldódjon. Ez szerinte alapvető fontosságú, hiszen visszafogja a magyar gazdaság növekedését. Orbán ezúttal sem tudott szabadulni a közgazdászok által több fórumon cáfolt "a spekulánsok támadásának kereszttüzében állunk" fikciójától.

Kérdésre válaszolva elmondta, amikor pénteken hajnalban megkérdezték, aláírná-e csatlakozását a 17-ek paktumához, nemmel felelt. Szerinte a paktum olyan jogokat adna át az eurózóna vezetőinek, amely mély és súlyos szuverenitási kérdéseket vet fel, ezért azt a magyar parlament elé kell vinnie. Az Országházra és szakbizottságaira váró vita a miniszterelnök szerint hosszú idő után először EU-s témában mély és szakmailag tartalmas lesz.

Arra is kitért, a legnagyobb megválaszolandó kérdés arról szól, vajon az új paktum aláírása vagy csak az euró bevezetése nyomán lennének azok érvényesek a jelenleg a közös valutát nem használó államok esetében. Ehhez azonban Orbán szerint mindenekelőtt a 17 euróországnak kell tisztáznia a részleteket 2012. márciusig.