A tudósok szerint azonnal tenni kell valamit, különben újabb világjárvánnyal kell szembenéznünk

Nagyon komoly kockázatot rejt magában a klímaváltozás. 

2022. május 1., 09:12

Szerző:

A Georgetown Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport szerint komoly kockázatot rejt a klímaváltozás, illetve az amiatt új élőhelyet kereső állatok vándorlása, írja a hvg.hu. 

A kutatók vizsgálják, honnan jöhet egy olyan újabb kórokozó, amely a koronavírushoz hasonlóan világjárványt okozhat. Szakértők így próbálnak felkészülni, hogy legközelebb, hatékonyabban tudjon védekezni világ. A Georgetown Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport szerint komoly kockázatot rejt a klímaváltozás, illetve az amiatt új élőhelyet kereső állatok vándorlása.

A globális felmelegedés hatására megnőtt a kockázata annak, hogy az állatvilág más helyeken keres majd magának élőhelyet, akár a korábbitól sokkal nagyobb távolságra.

Ez a vándorlás viszont egyáltalán nem veszélytelen, hiszen a fajok találkozásával az egyes vírusok átadásának kockázata is növekszik.

A kutatók szerint a vándorlás mellett döntő állatok nagy valószínűséggel olyan élőhelyet fognak keresni maguknak, amely az ember közelében van; már csak azért is, mert ott valószínűleg hidegebb lesz, de legalábbis elviselhetőbb hőmérséklet. Ez azonban a vírusok terjedésének is kedvez.

A kutatók tanulmányukban rámutattak arra is, hogy az eltelt években megjelent legtöbb új betegségért, illetve vírusért – ilyen a SARS, az Ebola és a Zika is – az úgynevezett zoonózisos vírusok, illetve baktériumok a felelősek. Ide azokat a kórokozókat soroljuk, amik állatról emberre, illetve emberről állatra is átvihetők.

(Kiemelt képünk illusztráció: Rachel Rukwati védőruhába öltözik az ebolás betegeknek fenntartott különleges egészségügyi létesítménybe való belépése előtt a Kongói Demokratikus Köztársaságban fekvő Beniben, 2019. május 4-én. Fotó: EPA | Hugh Kinsella Cunningham)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.