Nőni látszik a majomhimlős esetek száma

A fertőzésnek egyre nagyobb figyelmet szentelnek az egészségügyi hatóságok, ezzel párhuzamosan pedig egyre több esetre derül fény. 

2022. május 22., 09:06

Szerző:

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy tovább nőhet a majomhimlős esetek száma, mivel egyre több fertőzöttet követnek nyomon az egészségügyi hatóságok, írja a 444.hu. Eddig több mint 90 esetet regisztráltak Európában, Amerikában és Ausztráliában. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint további 28 gyanús megbetegedést észleltek a már 92 regisztrált eseten kívül, amiket 12 tagállamban találtak.

A WHO szerint ez a szám példátlan egy olyan betegség esetében, amely jellemzően csak Közép- és Nyugat-Afrikában van jelen. 

A majomhimlő nem egy könnyen terjedő fertőzés, a betegség terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például szexuális együttlét. Leggyakoribb tünetei: enyhe fejfájás, izomfájdalom, gyengeség és bőrelváltozások.

(Kiemelt kép: A majomhimlő jellegzetes kiütései. Forrás: Wikimedia Commons/CDC)

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult.

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.