Nőni látszik a majomhimlős esetek száma

A fertőzésnek egyre nagyobb figyelmet szentelnek az egészségügyi hatóságok, ezzel párhuzamosan pedig egyre több esetre derül fény. 

2022. május 22., 09:06

Szerző:

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy tovább nőhet a majomhimlős esetek száma, mivel egyre több fertőzöttet követnek nyomon az egészségügyi hatóságok, írja a 444.hu. Eddig több mint 90 esetet regisztráltak Európában, Amerikában és Ausztráliában. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint további 28 gyanús megbetegedést észleltek a már 92 regisztrált eseten kívül, amiket 12 tagállamban találtak.

A WHO szerint ez a szám példátlan egy olyan betegség esetében, amely jellemzően csak Közép- és Nyugat-Afrikában van jelen. 

A majomhimlő nem egy könnyen terjedő fertőzés, a betegség terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például szexuális együttlét. Leggyakoribb tünetei: enyhe fejfájás, izomfájdalom, gyengeség és bőrelváltozások.

(Kiemelt kép: A majomhimlő jellegzetes kiütései. Forrás: Wikimedia Commons/CDC)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.