Nem nyugszik Földünk egyik legveszélyesebb vulkánja

Továbbra is működik a mexikói Popocatépetl, mely sokak szerint Földünk egyik legveszélyesebb vulkánja.

2012. május 17., 14:32

A tűzhányó áprilisban az utóbbi idők legerősebb kitörését produkálta. Ennek során körülbelül kétezer méter magasra emelkedett fel a hamufelhő, melyekből a környező városok is kaptak. Az aktivitás miatt meg is emelték az illetékes szervek a készültségi fokozatot - írja a

stop.hu.

Harangi Szabolcs blogja, a Tűzhányó Blog szerint a közel 5500 méter magas vulkán továbbra is aktív, változó intenzitású jellemzően vulcanoi-típusú kitöréseket produkál, melyeket nappal és éjszaka egyaránt látni lehet. A vulkánra számos, non-stop működő webkamera szegeződik, működését így bárki nyomon követheti. Ide kattintva Ön is meglesheti a vulkánt.

A Popocatépetl - vagy ahogy a helyiek becézik: El Popo, illetve Don Goyo a Transz-mexikói vulkanikus öv keleti felén helyezkedik el, északon pedig a Paso de Cortés nevű hegygerinccel az Iztaccíhuatl tűzhányóhoz csatlakozik. Mexikó egyik legaktívabb tűzhányója, több mint 20 alkalommal tört ki, mióta a spanyolok 1519-ben ide érkeztek. Ezek az erupciók többnyire kicsi vagy mérsékelt intenzitásúak voltak, de korábban ezeknél lényesen nagyobbakat is durrant: 14 ezer évvel ezelőtt például durván három köbkilométer magma jutott belőle a felszínre.

Sokan a bolygó egyik legveszélyesebb vulkánjának tartják, mivel csupán 55-70 kilométerre található légvonalban Mexikóvárostól, 45 kilométerre pedig egy másik sűrűn lakott terület, Puebla fekszik. Egy erősebb kitörés komolyan veszélyeztetné az ott élőket.