Nem mindennapi látványosság a Fővárosi Állatkertben!

Előjöttek a föld alatti üregekből a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb, két hete született szurikátái.

2009. november 17., 18:57

A felnőtt állatok figyelőszolgálatot tartanak fenn az október végén világra jött apróságok védelmében, ugyanis a kölykök vakon és gyámoltalanul születnek. Két hetes koruk elteltével, miután a szemük is kinyílt, a kis állatok most előmerészkedtek a föld alatti üregrendszerből. A mindössze tizenhat hónapos, hollandiai születésű anyaállatnak ezek az első kölykei - közölte a városligeti intézmény kedden az MTI-vel.

A három kölyök és az anya mellett további három kifejlett állat alkotja a budapesti szurikáta közösséget, amely a Szavannakifutó szomszédságában látható.

A szurikáták nagyon gondos szülők, s nem csak az anyaállat, hanem a csapat összes többi tagja is vigyáz az apróságokra. Egy állat mindig őrségben van, és a környéket kémleli, miközben a többiek napi tevékenységükkel foglalkoznak. Erre szükség is van, mert a kifutó légterében átrepülő dolmányos varjak nem haboznának elragadni a kölyköket – írta az MTI.

A szurikáta (Suricata suricatta) a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartozó kisemlős. Afrika néhány déli országában, mindenekelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswana, Zimbabwe, valamint Mozambik területén, az ottani füves szavannákon őshonos. A kifejezetten társas életmódot folytató állatok étlapján főként rovarok szerepelnek, de kisemlősöket és más apró gerinceseket is szívesen fogyasztanak, sőt nem vetik meg a madártojást sem. A nőstények 11 heti vemhesség után 2-4 utódot hoznak a világra, amelyeket 50-60 napig táplálnak anyatejjel. A fiatalok általában már egyéves korban elérik az ivarérettséget. Élettartamuk rendszerint 6-10 év.