Háromhavonta kellene oltani az időseket?

A harmadik és negyedik oltás között elegendő három hónapnak eltelnie a 70 év felettieknek, viszont az egészségügyi dolgozóknak fél évet kell várniuk a következő vakcina beadásáig. 

2022. február 3., 15:03

Szerző:

A németországi oltóanyag-tanácsadó testület csütörtökön a negyedik koronavírus elleni védőoltást ajánlotta a 70 év felettieknek, az idősotthonokban élőknek, az immunhiányosoknak, valamint az egészségügyi dolgozók számára, írja a Politico.

A közleményükben azt írják, hogy az első emlékeztető oltás után néhány hónapon belül csökken a védelem a jelenleg keringő omikron-variánssal szemben. Bár a bizottság elismeri, hogy a második emlékeztető oltás hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó adatok még mindig korlátozottak, viszont feltételezik, hogy a második emlékeztető oltás hasonlóan jól működik, mint az első emlékeztető oltás.

A második emlékeztető oltást a veszélyeztetett csoportoknak leghamarabb három hónappal az első emlékeztető oltás után kell beadni, ellentétben az egészségügyi dolgozókkal, akiknek hat hónapot kell várniuk.

Viszont felhívják a figyelmet, hogy azok, akik az emlékeztető után kapták el a koronavírust, és gyógyultak fel, ők nem vehetik fel a negyedik oltást – áll az iránymutatásban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy nő megkapja az Astrazeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját Melbourneben, 2021. április 7-én. Fotó: AFP | William West)