Átadták a MOME új campusát

Otthont akarnak nyújtani a diákoknak

2019. szeptember 6., 19:21

Szerző:

Péntek délután mutatták be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem felújított épületeit az érdeklődőknek az intézmény hallgatói és oktatói vezetett bejáráson. A MOME új otthona öt év alatt készült el, az öt épületet több ütemben adták át. Ősztől már mind az ötöt elfoglalhatja az egyetem, most először minden részleg egyetlen campuson fekszik.

Fülöp József rektor köszöntőjében elmondta, hogy a terek kialakításánál az volt az egyik cél, hogy barátságos hatást keltsenek, a terekkel otthont akarnak nyújtani a diákoknak. Megállapította, hogy máshol nem is lenne rektor, mint a MOME-n. Számára ez nem csak egy iskola, hanem egy folyamatos alkotói közeg, ahol most olyan új távlatok nyílnak, amelyek korábban nem voltak adottak.

Az új campuson nagyon sok a közösségi tér, ahol a különböző szakos hallgatók – például textilesek a keramikusokkal – többet találkozhatnak, és a korábbiaknál többet tudnak akár spontán együttműködni.

– Kinek van ilyen klassz egyeteme, mint nekünk?

– tette fel a kérdést.

A rektor közölte, hogy az egyetem továbbra is kis létszámmal működik majd, nem csak a tandíjakból fenntartva, hogy motiváló környezetet nyújthassanak, projektalapú képzésekkel. Az új campuson workshopokat, koncerteket, előadásokat és kiállításokat is rendeznek majd, januártól éttermük is lesz.

Nagy Zsombor, az egyetem kancellárja szerint feszített tempóban hajtották végre a fejlesztéseket, öt év alatt 15 év munkáját végezte el az egyetem. Szerinte ez azért sikerült, mert a csapat a helyén volt, nem esett szét.

A MOME művészeti és designkutatással, fejlesztéssel és az innováció eszközeivel keres válaszokat a 21. század kihívásaira, az új campus is ezt a célt szolgálja.

Az új campuson az alábbi öt épület található:

  • A MOME Base az alapképzés helyszíne, közösségi és tanulási terekkel. A csoportmunkától az egyéni tanulásig számos tevékenységet támogat, előadókkal, és hangszigetelt függönyökkel leválasztható projektterekkel.
  • A MOME Master a mesterképzés változtatható méretű oktatási terein túl az adminisztrációnak is helyet biztosít, és az egyéni és csoportos tanulás mellett a projektmunkát is lehetővé teszi.
  • A MOME UP a kutatás-fejlesztés és az innováció helyszíne, itt kapott helyet a doktori iskola és az Innovációs Központ.
  • A Gondűző egy 19. századi műemlék épület, ahol korábban könyvtár volt, ezután a pihenést, kikapcsolódást szolgálja az épület, és rendezvényeket tartanak majd itt.
  • A Ground az egyetem központi közösségi tere, itt van a főbejárat is.

Az épületek kialakítása valóban modern, világosak, sok ablakkal, átlátható terekkel, laborokkal, műhelyekkel felszerelve. Kerámia- és textilműhelytől kezdve a filmstúdión át a modellező és az autótervező teremig minden megtalálható, a műhelyekben kemence, 3D nyomtató, vagy akár lézervágó is rendelkezésre áll. Van emellett moziterem, 250 fős auditórium, és valóban feltűnő a közösségi terek nagy száma. A kialakításnál az akadálymentesítésre is figyeltek, minden épület kerekesszékkel is megközelíthető, és mindenhol van lift. A bejáráson elhangzott, hogy élhető területet akartak a hallgatóknak teremteni, talán ezért is keresztelték a kisebb közösségi tereket otthontérnek.