Módszertani segédlet levadászáshoz

2011. február 3., 05:18

1. Szemeld ki politikai ellenfeleid közül mindazokat, akik a hatalom birtokában bármit tettek, dolgoztak, döntöttek.

2. Támadd meg az általuk felügyelt szervezetek valamelyikének valamely döntését vagy döntéseit. A legreménykeltőbb területek a vagyonátruházási szerződések, de ígéretes lehet minden szállítási, szolgáltatási szerződés is.

3. Válassz ki egyet vagy többet az említett szerződések közül, tartsd előnytelennek, bizonyítsd ezt be egy politikailag hozzád hű szakértő szakvéleményével. Ilyet könnyedén találsz, különösen közvetlenül a hatalomváltás előtt és után.

4. Gyanúsítsd meg a szervezet vezetőjét hűtlen kezeléssel, és ezt terjeszd az ügyészség elé. A gyanúsítás lényege: drágábban is el lehetett volna adni; olcsóbban is meg lehetett volna venni; a szolgáltatás nem áll arányban a teljesítménnyel; stb. Nyugodtan lehetsz szigorú, a közvélemény előtt nem neked kell bizonyítanod, hogy a vádlott bűnös, neki kell bizonyítania az ártatlanságát. Az ügyészségben bízhatsz, alig hallható olyan eset, hogy a feljelentést ne fogadta volna be.

5. A célod nagy részét már elérted. Nyomozás folyik „X” szervezet ellen hűtlen kezelés miatt. Mindig célszerű megpendíteni, hogy a gyanú érinthet vezető politikusokat is! Fontos, hogy a média naponta harsogja.

6. Aztán egy-két évig folyik a nyomozás. A nyomozati anyagok rendszeresen kikerülnek kitüntetett sajtótermékekhez. Ez is nagyon hasznos, mert ez a levadászás korai politikai hozadéka.

7. A meggyanúsítottakkal aztán majd kvázivádalkut kötnek, s amennyiben valamelyik magas beosztású politikusra terhelő vallomást tesznek, mehetnek haza. A gerinctelenebb és szabadságszerető beosztottak egy része visszaemlékszik, hogyan adta át a pénzt, mások arra, hogy hivatali hatalmával visszaélve a főnök vitte őket a bűnbe.

8. Ha egyik beosztott nem a kívánalomnak megfelelően vall, tartóztass le többet, ameddig akad egy, akinek van esze.

Ha betartod ezt a menetrendet, nagy esélyed van arra, hogy nagyvadat ejtesz el. Politikailag majdnem biztos a siker! Figyelj arra, hogy ha sikerül letartóztatni, akkor többször vezettesd láncon a tévé nyilvánossága előtt.

Ha semmi sem sikerül, akkor is győztél, jó hazafiként a közérdeket védted a magánérdekkel, a spekulációval szemben, ellenfeledet viszont sikerült megaláznod és besároznod. Ez is valami, sőt szép teríték!

Szalay László
E-mail