Minden idők legrégebbi múmiáját találták meg Egyiptomban

A 4300 éves múmiát egy 15 méteres akna alján találták meg, a híres szakkarai lépcsős piramis mellett.

2023. január 27., 06:15

Szerző:

Az ókori Egyiptom eddigi legrégebbi és legteljesebb múmiáját találhatták meg régészek Kairó közelében egy királysírban – írja a Guardian alapján a Telex.hu.

A 4300 éves múmiát egy 15 méteres akna alján találták meg egy nemrég feltárt, ötödik és hatodik dinasztia korabeli sírcsoportban, a szakkarai lépcsős piramis mellett – mondta újságíróknak Zahi Hawass, a kutatócsoport vezetője.

A múmia egy Hekashepes nevű férfié, és egy habarccsal lezárt mészkőszarkofágban fedezték fel. A többi, most feltárt sírban is voltak múmiák, megtalálták például egy Khnumdzsedef nevű férfi tartósított maradványait.

(Kiemelt kép: Zahi Hawass régész és Egyiptom korábbi régiségügyi minisztere sajtótájékoztatót tart a szakkarai piramis közelében, 2023. január 26-án. Kairótól délre egy minden korábbinál régebbi múmiát és négy sírt fedeztek fel. Fotó: Khaled DESOUKI / AFP)

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.