Megint itt a világvége

Nem kisebb tekintélyű tudós, mint Stephen Hawking állítja, hogy a két éve felfedezett Higgs-bozon elpusztíthatja az univerzumot. Bizonyos energiaszint felett ugyanis az isteni részecske elveszítheti stabilitását, és akkor új vákuum keletkezik, amely beszippantja a miénket.

2014. szeptember 17., 12:24

Ezúttal nem az antianyag fogja felrobbantani vagy egy óriási fekete lyuk elnyelni az univerzumot, most a Higgs-bozon a felelős a várható katasztrófáért. A „most” azonban néhány százmillió évvel odébb van, ha egyáltalán bekövetkezik.

A vákuum kérdése egy nagyon bonyolult probléma, kezdte a magyarázta Horváth Dezső fizikus a Kossuth rádió Szonda című műsorában. Peter Higgs és François Englert azért kaptak tavaly Nobel-díjat, mert ötven évvel ezelőtt rájöttek arra, hogy a vákuum nem üres. Egy olyan erőtér tölti ki, amely kicsit hasonlít a mágneses térre, s amelyet Hawking Higgs-térnek nevez. Az elmélet szerint az elemi részecskék ettől a tértől kapják a tömegüket. Az erőtér legkisebb értéke az általa biztosított erőnek a nullában van, tehát ahol az erőtér értéke nulla, ott van a legkisebb energia. Az ezzel kölcsönható részecskék igyekeznek a nullába telepedni, mert ott vannak a legkedvezőbb helyzetben. A Higgs-tér ezt megbontja, és van egy úgynevezett „vákuum várható értéke”, amely nem nulla, s ez jelenti azt a minimumot, ahol a vákuum található, mondta a fizikus – írja a

Híradó.hu.

A tudósok kiszámolták, hogy ha a részecskefizikai standardmodell jó, akkor lehet egynél több ilyen minimum. Egészen nagy energián elképzelhető, hogy ha van egy másik minimum, akkor abba átcsúszhat a világ. Ezt úgy kell elképzelni – magyarázta Horváth Dezső –, mint egy völgyet. Egy hegyi tóban áll a víz, mellette pedig van egy völgy, s addig, amíg nem fúrnak lyukat a hegybe, a tóban megmarad a víz. Ha azonban a víz áttöri a hegyet, a mélyebb minimumba folyik le. A Higgs-térnek is van egy minimuma, amely „megmondja”, hogy az elektronnak és a többi elemi részecskéknek mekkora legyen a tömege. Ha az elektronnak más lenne a tömege, akkor megváltozna az egész világ.

Az univerzum benne van egy völgyben, s kérdés, hogy van-e egy másik, még mélyebb völgy, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége. Minden, amit a világról tudunk, ellene mond ennek, tette hozzá Horváth Dezső. Az, hogy a CERN-ben újraindítják a nagy hadronütköztetőt, és elkezdik még nagyobb energiákon egymásnak lökni a részecskéket, semmivel nem fenyeget, nagyon távol áll azoktól az energiáktól, amelyekről szó van. A kozmikus sugarakban vannak ilyen óriási energiák, de a jelenlegi technikával ahhoz, hogy olyan energiájú részecskéket állítsunk elő, mint a legnagyobb energiájú kozmikus sugarak, akkora gyorsítót kellene építeni, mint a naprendszer. Hawking elméletét a részecskefizikusok nem tekintik komolynak, fűzte hozzá Horváth Dezső.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.