A dohányzási szokásokat is befolyásolta a járvány

Mutatjuk egy friss kutatás eredményeit. 

2022. április 24., 10:58

Szerző:

A Quotezone a dohányzás elterjedtségét úgy vizsgálta meg, hogy 5000 életbiztosítási kötvényből álló mintát nézett át, ahol az életbiztosításra jelentkezőknek nyilatkozniuk kellett dohányzási szokásaikról – írja a tobaccomagazin.hu a Tobacco Journal International nyomán. 

Egy elemző cég arra a megállapításra jutott, hogy 2021 első és második féléve között a nemdohányzók száma közel 10 százalékkal csökkent. Annak ellenére, hogy 2019-ben és 2020-ban jelentősen csökkent a dohányosok száma. 

Amikor elemeztük az életbiztosítási adatainkat, arra számítottunk, hogy a dohányosok száma tovább csökken, ezért aggasztó meglepetésként ért minket, hogy többen dohányoznak, mint a világjárvány előtt”

– mondta Greg Wilson, a Quotezone elnevezésű cég alapítója. A kutatás szerint az emberek a koronavírus-járvány ideje alatt a stressz és az unalom miatt újra a dohányzáshoz fordultak. A dohányosok ötöde arról számolt be, hogy a pandémia kitörése óta 20 százalékkal több cigarettát szív el, míg minden hatodik dohányos 50 százalékkal többször gyújt rá. Minden tizedik dohányos pedig úgy nyilatkozott, hogy több mint 50 százalékkal dohányzik többet. 

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult.

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.