Máris itt az újabb mutáns koronavírus, ezúttal Kamerunból érkezett Európába

Az új változatban 46 mutációt azonosítottak, a variáns egyelőre a B.1.640.2 azonosítót kapta.

2022. január 4., 11:51

Szerző:

Egy Marseille-i kutatóintézetben új koronavírus-variánst mutattak ki, amelyet egy Kamerunból hazatért páciens terjeszthetett el. A 46 mutációt felmutató új vírusváltozat miatt figyelmeztetést bocsátottak ki – írja a Napi.hu. Francia tudósok szerint megvan a lehetőség arra, hogy elterjedjen Európában az az új koronavírus variáns, amelyet 12 páciens mintáiban fedeztek fel a Marseille-i IHU Mediterranée Infection Instute nevű intézet munkatársai.

A tudósok hétfőn megjelent tanulmányát a brit express.uk című lap idézte. Mind a 12 pácienst egy régióból származik, a feltételezhetően első esetnek tekinthető páciens pedig nemrég tért haza Kamerunból. A francia kormány által finanszírozott programban dolgozó tudósok tanulmánya szerint az új változatban 46 mutációt azonosítottak, a variáns egyelőre a B.1.640.2 azonosítót kapta.

A tesztek szerint a variáns rendelkezik az úgynevezett E484K mutációval is, amelyről azt feltételezik, hogy ellenállóbbá teheti a vírust a szervezet immunválaszával szemben. Jelen van benne az elsőként az alfa nevű variáns esetében kimutatott N501Y mutáció is, amely szakértők szerint növeli a vírus fertőzőképességét.

Az intézet kutatói már korábban jelezték a Twitteren, hogy új variánst fedeztek fel az Alpes de Haute Provence régióból származó betegek mintáiban. Ami bizakodásra adhat okot, hogy az új változatot már december elején észlelték, s azóta nem ez, hanem az omikron-variáns az, ami a fertőzések jelentős megugrásáért felelős Franciaországban. Ez arra utalhat, hogy kevésbé fertőző a mostani hullámot okozó változatnál.

Az omikronról csak november 26-án mondta ki az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, hogy aggodalomra okot adó változatnak tekinthető, ehhez képest néhány héttel később már ez a változat volt a felelős az Európában és az Egyesült Államokban regisztrált új esetek többségéről.

Az új változatról szóló beszámoló megjelenésekor Franciaországban éppen lazítanak a Covid-19-re vonatkozó karanténszabályokon, hogy enyhítsék az omikron-járvány által a gazdaságra és társadalomra gyakorolt terhelésen. A pozitívra teszteltek számára a karantén időtartamát 10 napról 7 napra csökkentették, s ez negatív tesztet követően akár már öt nap után véget érhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Varga György)