Már sejthető, mi várható a negyedik hullám alatt

Kemenesi Gábor azt mondta, a fertőzöttek és a halálesetek száma is nőni fog, de ha jól védekezünk, hamar vége lesz.

2021. július 14., 18:04

Szerző:

A Pécsi Tudományegyetem virológusa is azon a véleményen van, hogy lesz negyedik hullám. Ugyanakkor jó eséllyel ezen szerinte hamar túleshetünk, ha betartjuk a szabályokat. Azt ugyan leszögezte, hogy növekedni fog a halálesetek és a fertőzöttek száma. A sikeres védekezést a szakember szerit a harmadik oltás segíti, illetve az, hogy azok is beoltatják magukat, akik még nem tették.

Kemenesi Gábor virológus Facebook-oldalán írta meg, mi várható a negyedik hullám alatt, szerinte az „jól láthatóan körvonalazódik”. A szakember egyértelműsítette, hogy az esetszámok növekedése mellett a fertőzés leginkább a fiatalok és a nem oltottak körében fog terjedni. A virológus nem zárta ki, hogy a negyedik hullám már nyáron elkezdhet kibontakozni, és az őszi időjárási körülmények csak segítik majd a koronavírus terjedését.

A szakember kiemelte, hogy a lakosság még nem beoltott részét is szükséges lesz beoltani, illetve azokra is oda kell figyelni, akiknél az vakcina ellenére sem alakult ki védettség. A negyedik hullám elleni sikeres védekezéshez szükséges lesz a jól bevált intézkedések újbóli használatára, de az időben meghozott döntéseknek is újra nagy szerepe lesz. Kemenesi Gábor szerint fontos, hogy az emberek betartsák a védekezéshez szükséges döntéseket. „Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról” – fogalmazott Kemenes Gábor.

A virológus ismét állást foglalt az oltás mellett, mondván, az ingyenes és erősebb védelmet ad a fertőzöttségen való áteséssel szemben. Mivel a vakcina nem fertőz a vírussal ellentétben, másokat is megóvhatunk, ha beoltatjuk magunkat. Kemenesi Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy azokban az országokban alakulnak ki újabb vírusvariánsok, ahol alacsony a lakosság átoltottsága.

(Kiemelt kép: Kemenesi Gábor szkafanderben. Fotó: Csortos Szabolcs / UnivPecs)