Jakab Ferenc: Borítékolható a negyedik hullám

A virológus szerint az augusztust még megúszhatjuk, de mivel túl sok az oltatlan, szinte biztos, hogy újra veszélyben leszünk.

2021. július 10., 09:58

Szerző:

Nem túl optimista Jakab Ferenc virológus. A szakember szerint berobbanhat egy negyedik hullám, mert túl sok az oltatlan. A szakember azt mondta, egyre több helyen jelenik meg a delta variáns, aminek veszélyét csak az oltásokkal lehet csökkenteni. Ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy emelkedett a fertőzöttek száma. 

Jakab Ferenc a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben úgy fogalmazott: „senkinek ne legyenek hiú ábrándjai, hogy ezt a járványt leküzdöttük, maximum most fellélegezhetünk egy kicsit. Magyarországon valóban magas az átoltottság aránya, de vannak, akiknek még semmiféle védettsége nincsen. Ők elég jelentős százalékát teszik ki az ország lakosságának ahhoz, hogy a járvány negyedik hullámát elindítsák”.

A koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője szerint már borítékolható, hogy Európában a delta variáns idézi elő a következő hullámot, amely biztosan erősebb lesz az elsőnél, már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is erre figyelmeztet. Szerinte az is aggodalomra ad okot, hogy még ott is emelkedésnek indult a fertőzésszám ott is, ahol magas az átoltottság, példaként említette Izraelt.

Jakab Ferenc szerint a negyedik hullám súlyosabb lesz az elsőnél, de gyengébb a harmadiknál. A professzor állítása szerint már az ősszel elérheti Magyarországot a negyedik hullám, kis szerencsével az augusztust megúszhatjuk. Jelezte: a következő hullám már jobban fogja érinteni a fiatalabbakat, részben azért, mert az ő populációjukban alacsonyabb az átoltottság. Szerinte az biztosan kijelenthető, hogy az oltottak nagyobb biztonságban vannak az oltatlanoknál, hiszen esetükben a betegség nem olyan súlyos lefolyású.

(Kiemelt kép: Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél egy rendezvényen 2020. szeptember 25-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)