Vattay Gábor: Innentől kezdve exponenciálisan emelkedni fog a járvány

A szakemberek szerint fel kell készülni a negyedik hullámra, és azoknak is be kellene oltatni magukat, akik eddig még nem tették meg.

2021. július 13., 10:14

Szerző:

„A múlt hétvége volt a legjobb hétvége, és innentől kezdve exponenciálisan emelkedni fog a járvány. Megint szeptember elejére, nagyjából a mai számoknak a tízszerese lesz meg” – ezt mondta Vattay Gábor hétfőn az RTL Híradónak. A fizikus hétvégén a Népszavának is nyilatkozott, akkor arról beszélt, hogy a negyedik lesz az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a halálozási és megbetegedési arányok hasonlítani fognak az influenza-járványhoz. A szakember szerint nagyjából még van két hónapunk, aztán újra berobbanhat a járvány. 

Rusvai Miklós arra hívta fel a figyelmet, hiába oltatta be magát valaki már februárban, márciusban, előfordulhat, hogy az immunitása már eléggé elhalványult. Az első oltásokat decemberben kapták meg az egészségügyi dolgozók. A virológus szerint nem árt felkészülni a negyedik hullámra. „Az első lépés az lenne, hogy megteremtsék a harmadik oltás lehetőségét” – emelte ki az RTL Híradónak Rusvai Miklós. Boldogkői Zsolt genetikus-virológus szerint azonban nem ez a fontos, hanem az lenne most a feladat, hogy azokat oltsák be, akik eddig nem oltatták be még magukat.

A koronavírus delta-variánsa világszerte egyre több esetet produkál. A worldometer adatainak tanúsága szerint Hollandiában már például 574 százalékkal nőtt a megbetegedések száma az előző héthez képest. Szlovéniában 147, Görögországban 141, és a szomszédos Ausztriában is 84 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. A holland miniszterelnök pár napja bocsánatot is kért a korlátozások korai feloldása miatt. Magyarországon egyébként 57 százalékkal (102 fő) volt több az új fertőzöttek száma, mint az előző hétvégén. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta az RTL-nek, hogy Magyarország a legbiztonságosabb ország, de figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és ha a nemzetközi és hazai orvostudomány egyöntetűen javasolni fogja, Magyarország kész a harmadik oltás beadására. 

(Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron, 2021. április 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)