Már az Európai Gyógyszerügynökség is aggályosnak tartja a negyedik oltást

Bizonyíték hiányában az oltás elmarad? 

2022. február 3., 20:57

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy „nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték” ahhoz, hogy a koronavírus elleni negyedik oltás beadását javasolja.

„Jelenleg nincs elegendő klinikai vizsgálatból származó bizonyítékunk ahhoz, hogy a második emlékeztető oltás beadását ajánljuk a lakosság többségének”

– jelentette ki Marco Cavaleri, az amszterdami testület vezető tisztségviselője.

Cavaleri a sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta az oltási kampányok folytatásának fontosságát, többek között a harmadik oltás felvételét is, amely magas fokú védelmet nyújt a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen.

Felhívta a figyelmet az omikron variáns új alváltozata, a BA.2 nevű vírus rohamos terjedésére is.

Mint mondta,

„még túl korai lenne megállapítani, hogy ez az alváltozat mennyiben különbözik magától az omikrontól a fertőzőképesség és az immunrendszerre gyakorolt hatás szempontjából, de továbbra is szorosan kapcsolódik az eredeti omikron változathoz”.


Cavaleri arra is kitért, hogy az EMA támogatná olyan vakcina engedélyeztetését, amelyet kifejezetten az omikron variáns ellen fejlesztenek ki. Arról is tájékoztatott, hogy az ügynökség hamarosan döntést hoz a Pfizer/BioNTech-vakcina harmadik adagja felvételének engedélyezéséről a 16 és 17 éveseknek.

(Kiemelt képünk: Amszterdam, 2020. december 9. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) épülete Amszterdamban 2020. december 4-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, a médiában megjelenő hírek azonban csak az alkalmazás intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki egy tanulmány szerint, miközben elrejtik a veszélyes oldalát a fogyasztók elől: a bűnözők ugyanis visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is nagyobb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben, közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.