Amit tudnia kell a majomhimlőről és, amit el kell felejtenie

Sok hír kering a majomhimlőről, ezekből több ismerős lehet koronavírus-járvány felbukkanása idejéből. 

2022. június 1., 06:12

Szerző:

Bár még rengeteg kérdés nem tisztázott az Európában is terjedő majomhimlővel kapcsolatban, ez nem akadályozza a félinformációk terjedését a betegségről – írja a BBC, amely egy hosszabb írást szentelt a témában eddig megjelent álhírekről és tévhitekről. 

Nincs napirenden a covid alattihoz hasonló korlátozások bevezetése

Az összeállítás rögtön az elején tisztázza, hogy semmiféle korlátozások és bezárások nem merültek fel eddig a majomhimlő európai megjelenésének köszönhetően és, hogy – a covidhoz képest korlátozott terjedése miatt – nem is valószínű, hogy erre valaha is sor kerül. Ugyanez érvényes a tömeges oltásra is. Dr. Rosamund Lewis, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sürgősségi Programjának munkatársa megerősítette, hogy nincs szükség tömeges védőoltásra, és a WHO is javasolta az utazási korlátozások elkerülését.

Nincs bizonyíték arra, hogy laborból szabadult volna ki a kórokozó

Semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy a majomhimlő egy laboratóriumból szabadult volna el. Az Institute for Strategic Dialogue londoni székhelyű extrémizmus elleni agytröszt szerint egy olyan összeeskövéselméletről van szó, amely már a koronavírus-járvány idején is elterjedt, valójában annak lemásolása. 

Vannak, akik azt állítják az interneten, hogy a jelenlegi majomhimlő-járványt előre megtervezték, sokan Bill Gates-et sejtik a háttérben. Ezt az alaptalan állítást megosztják az oroszországi médiában, a kínai Weibo közösségi alkalmazásban és az Instagramon. A Facebookon román, német, angol, arab, francia, szlovén, magyar és pandzsábi nyelven is megtalálható. Ezzel szemben a majomhimlő gentikai térképe azt mutatja, hogy az nem különbözik az Afrika nyugati részén régóta terjedő előforduló változattól, ami a természetes eredetet feltételezi – idézi a lap Fatima Tokhmafshan genetikust. A jelenlegi járványban a legkorábbi, az Egyesült Királyságban azonosított eset egy Nigériából odautazó személyre vezethető vissza.

Nem a covidvakcina az oka


Egy másik, szintén gyorsan terjedő álhír, amely szerint a majomhimlőt a koronavírus elleni vakcinák beadása indította volna útjára. Az elmélet hívei egész pontosan az AstraZenecát teszik felelőssé a majomhimlő terjedéséért. Ennek az állításnak két formája van – néhányan arra mutatnak rá, hogy az AstraZeneca vakcina csimpánzokban található vírust használ, amelyet úgy módosítottak, hogy az ne tudjon szaporodni és terjedni. Az interneten terjedő állítások második típusa az, hogy a Covid-oltás valamilyen módon elnyomja az immunrendszert, így sebezhetőbbé válik más fertőzésekkel szemben. A majomhimlőt azonban egy teljesen más típusú vírus okozza, mint ami az AstraZeneca vakcinában található, a vakcinák pedig stimulálják és nem lemerítik az immunrendszert. A ritka automimmun reakciók vagy a vérrögképződés ugyan előfordulnak, ezeknek azonban semmilyen köze nincs a majomhimlőhőz és érzékenyebbé sem teszik arra a szervezetet. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Majomhimlő: lázat mérnek egy repülőtéren az indonéziai Dzsakartában 2022. május 15-én. Fotó: Andrew Gal / NurPhoto / NurPhoto via AFP)