Majmoknál 100 százalékig hatásos egy kísérleti Ebola-gyógyszer

Laboratóriumi körülmények között majmoknál 100 százalékig hatásos volt a ZMapp nevű kísérleti Ebola-gyógyszer, még a végstádiumban lévő állatok is meggyógyultak tőle – közölték a Kanadai Közegészségügyi Hivatal kutatói a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

2014. augusztus 30., 13:57

A beszámoló szerint a halálos vírussal megfertőzött 18 rhesusmajom mindegyike meggyógyult, még azok is, amelyeknek már csak óráik voltak hátra. A majmokat három csoportra osztották, ezeket a megfertőzés után három, négy és öt nap múlva kezdték el kezelni, és azok is felépültek, amelyek csak az ötödik napon kapták meg az első adag gyógyszert, ami a 9-11. napot jelenti az emberek esetében. A vírus 21 nappal a fertőzés után már kimutathatatlan volt rhesus makákók szervezetében.

Eddig még egyetlen más kísérleti gyógyszer sem hatott főemlősöknél ilyen sokkal a megfertőződés után.

A három majomból álló kontrollcsoport tagjai, amelyeket ugyancsak megfertőztek, de nem kezeltek a szerrel, mind elpusztultak nyolc napon belül – közölte a Gary Kobinger vezette kutatócsoport – számolt be róla a Híradó.hu.

A ZMapp, egy San Diegó-i gyógyszergyár terméke még nem esett át klinikai teszteken, és nem tudni, mennyire hatásos embereknél. Bár két amerikai segélymunkás, aki megkapta a szert, meggyógyult, de nem egyértelmű, hogy a készítmény eredményeként-e, mivel egy libériai orvos és egy spanyol pap, aki ugyancsak részesült a kezelésből, a gyógyszer ellenére belehalt a fertőzésbe.

A gyógyszerrel az előrehaladott stádiumú főemlősöknél elért eredményt „óriási sikernek” nevezte a tanulmányhoz fűzött kommentárjában Thomas Geisbert, a Texasi Egyetem orvosi karának virológusa.

Bár a kanadai kutatók a vírusnak nem azt a változatát tesztelték, amely jelenleg pusztít Nyugat-Afrikában, egy másik, sejtkultúrákkal végzett kísérletben a most terjedő variáns szaporodását is sikerült megállítani.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.