Magyar applikáció segítheti majd az űrben a táplálkozást

A magyar fejlesztésű applikáció az Európai Űrügynökség (ESA) programjába is bekerült.

2024. július 9., 15:54

Szerző:

Egy magyar applikáció oldhatja meg az űrben való táplálkozás problémáját – adta hírül az Index. Az űrkutatás megállíthatatlanul robog előre, a különféle űrutazások már nemcsak az űrhajósok, hanem a tehetősek számára is elérhetővé váltak. Az emberes űrrepülés a Marsra és a mélyűri küldetések ugyanakkor komoly táplálkozási kihívásokkal szembesítik a tudósokat. Erre keresett megoldást a magyar SpaceABC program, melynek alapítója, Benyó Zsuzsanna űrdieteikus kisfia bejelentésére kezdett a különleges területtel foglalkozni. 

„Néhány éve a fiam, Barnabás bejelentette, hogy kutató űrhajós szeretne lenni. Dietetikusként egyre jobban beleástam magamat az űrtáplálkozás témájába. Később megnyertem a washingtoni székhelyű National Space Society nemzetközi versenyét, ahol egy mélyűri űrtáplálkozási étrend kidolgozása volt a feladat” – mesélte az alapító, aki céget hozott létre, hogy olyan kutatásokat és termékeket fejlesszenek ki, amelyek minimalizálják az űrutazások egészségügyi kockázatait.

Már több nemzetközi űrkutató is alkalmazta a magyar applikációt

„Már 1-2 hetes űrmisszió során is akár 20 százalékkal csökkenhet az izomzat, míg egy év alatt a csontok tömege 12 százalékkal sorvadhat. A kozmikus sugárzás miatt – többéves küldetések esetén – pedig tizenegyezerszer nagyobb a rák kockázata” – magyarázta Benyó. A NASA és más űrügynökségek számos technológiai innovációval dolgoznak ezen kockázatok csökkentésén, de a megfelelő élelmezési rendszer kidolgozásában látják a hosszú távú megoldást. 

Arra, hogy a SpaceABC jó úton halad, bizonyíték, hogy üzleti tervükkel az ESA programjába is beválasztották a magyar startup fejlesztését. Ráadásul több nemzetközi analóg asztronauta csapat is használta már a SpaceABC megoldásait, akik extrém körülmények között végeznek űrkutatást itt a Földön, szimulálva az űrbeli környezetet. Az űrdietetikus fia, Pásztor Barnabás is kipróbálhatta már az analóg asztronauta életet, miután megnyerte a  Mars Society középiskolásoknak szóló versenyét. 

Nemcsak az űrhajósoknak segíthet az applikáció

Benyó Zsuzsanna szerint  a magyar mobilapplikáció nemcsak az űrkutatóknak készült. Úgy véli, az alkalmazás egyedülálló táplálkozási megoldást kínál mindenki számára, aki érdeklődik a tudományosan megalapozott, személyre szabott táplálkozás iránt. Az applikáció a felhasználók egyedi egészségügyi paramétereit felhasználva nyújt személyre szabott tanácsokat, melyek nemcsak az űrben, hanem a Földön is segítenek az egészség megőrzésében.

(Kép forrása: Pixabay)