Léket kapott a Szojuz űrhajó

Komoly gondot okoz egy meteoritdarab a Nemzetközi Űrállomáson. A Szojuz űrhajóban keletkezett kár miatt az asztronauták visszatérésének menetrendje is változhat.

2022. december 16., 12:02

Szerző:

Valószínűleg egy kisebb meteoritdarab okozott jelentős szivárgást a Nemzetközi Űrállomáson dokkolt Szojuz űrhajón – írja a Roszkozmosz közlése alapján az Euronews.

Az eddig elérhető információk alapján a tárgy a Szojuz hűtőrendszerében okozott sérülést, aminek következtében hűtőfolyadék került az űrbe. Orosz szakértők szerint a csütörtökön bekövetkezett szivárgás hatással lehet a jármű hűtőrendszerére, de az űrállomás legénységét nem veszélyezteti.

A szivárgás miatt az űrhajósok megszakították a korábban tervezett űrsétát. Az eset jelentős bizonytalanságot okoz, mert jelenleg nem világos, hogy a Szojuz jövő tavasszal a terveknek megfelelően biztonságosan visszatérhet-e a Földre, vagy vészhelyzeti cserejárművet kell küldeni helyette, hogy visszahozzon a Földre három űrhajóst – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az orosz Szojuz-2.1b rakéta felbocsájtása 2021. április 26-án. Fotó: Sputnik/AFP/Roszkozmosz Orosz Űrügynökség)